Mullin mallin (1961)

Upp och ner
Ohjaaja: 
Veikko Itkonen
Henkilöt: 
Esa Pakarinen, Eemeli, Kokemäen Uuno
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Reino Helismaa
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
ei tekstitystä
Ikäraja: 
S
Kesto: 
75 min
Teemat: 
VEIKKO ITKONEN
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Mullin mallin (1961) on "kaiken kansan naurattajien" kuplettiketju. Kellarihuumorista vastaavat mm. Esa Pakarinen, Eemeli, Reino Helismaa sekä Bluff Brothers eli Spede Pasanen, Matti Kuusla ja Pentti Nevaluoma.

Veikko Itkosen kesällä 1960 tuottaman värielokuvan Iloisen Linnanmäen (1960) vetonauloiksi oli tarkoitettu Linnanmäen Peacock-teatterin kansainväliset varietee-tähdet. Yleisönsuosion petettyä tuottajan odotukset hän päätti koettaa vielä uudelleen, nyt mustavalkoisella materiaalilla ja pelkästään kotimaisiin "kaiken kansan naurattajiin" turvautuen. Näitä eri yhteyksissä yleisölle tutuiksi tulleita koomikkoja olivat mm. Esa Pakarinen, Eemeli, Reino Helismaa, Toivo Gerd sekä Bluff Brothers eli Pertti "Spede" Pasanen, Matti Kuusla ja Pentti Nevaluoma.

Tietyömaalla tapahtuvaa lyhyttä johdantoa lukuunottamatta koko elokuva on kuvattu yhdessä ainoassa lavasteessa, tilapäisesti suljetun erämaahotellin alakerrassa. Leni Katajakoski on ainoa nainen esiintyjäkaartissa, mitä osittain kompensoi Esa Pakarisen transvestiittiesitys ikäneito Impi Umpilampena, Miss Alatölöviönä. Kokemäen Uunon oikea nimi oli Osmo Pertola. Hän kuoli muutama vuosi elokuvan valmistumisen jälkeen. Sisävesien rock 'n roll -ihmeitä Aatua ja litua esitti Tatu Asumaniemi ohjelmakumppaninaan Erkki Brandt. Elokuvan käsikirjoitus oli Reino Helismaan toiseksi viimeinen - tämän jälkeen tuli enää SF:n "Ei se mitään!", sanoi Eemeli (1962).

Panostaessaan tämäntyyppiseen aiheeseen Veikko Itkonen laski toistamiseen väärin. Elokuvan yleisömenestys varsinkin Helsingissä oli vuoden heikoimpia.

Alkuteksteissä ei mainita elokuvan ruotsinkielistä nimeä, se on saatu lehdistötiedotteesta ja Hufvudstadsbladetin elokuvakartasta 7.4.1961. Alkutekstit eivät myöskään kerro ohjaajan eikä A-kuvaajan nimeä - molemmista huolehti Veikko Itkonen itse. Eija Itkonen oli elokuvan äänittäjä, alkuteksteissä hänet mainitaan tarkkaajana. Tiedot on saatu Veikko Itkoselta vuonna 1962 (Veikko Itkosen haastattelu 1962, Kari Uusitalo).

- Suomen kansallisfilmografia 6:n (1991) mukaan.