Suuri sävelparaati (1959)

Den stora schlagerparaden
Ohjaaja: 
Jack Witikka
Henkilöt: 
Juha Eirto, Pärre Förars, Eino Grön, Seija Karpiomaa, Vieno Kekkonen, Laila Kinnunen, Olavi Virta
Lisähenkilöt: 
tuottaja Veikko Itkonen
Maa: 
Suomi
Tekstitykset: 
ei tekstitystä
Ikäraja: 
S
Kesto: 
102 min
Teemat: 
VEIKKO ITKONEN
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Suuri sävelparaati (1959) aloitti iskelmäkimaraelokuvien aikakauden. Karuissa kulisseissa toteutettu, juoneton musiikkiesityspötkö määrittelee elokuvan, esitystaiteiden ja silkan rahankeruun väliset suhteet karun rehellisellä tavalla.

Ajatus lauantain toivotuista, jotka kestävät tunnin sijasta kaksi ja sisältävät pelkkää kotimaisten viihdelaulajien ohjelmaa, on yhdelle toiveuni ja toiselle painajainen. Suuri sävelparaati on toiveiden tynnyri ja painajainen vastaavasti. Elokuvana se on aika epätasainen: kun ohjaaja ja kuvaaja näyttävät muutamissa numeroissa yrittäneen tosissaan, syntyy kaunista ja selkeätä valon ja varjon leikkiä, tehokkaita ja kiinnostavia kuvajaksoja sekä laulusolisteista että etenkin säestävien yhtyeiden eri instrumenteista; useimmissa tapauksissa ei kuitenkaan ole mielikuvitusta tuhlattu, vaan laulut on talletettu varsin yliolkaisesti ikävännäköisiä verhotaustoja vasten yksitoikkoisten lähi- tai puolilähikuvien merkeissä.

Suuren sävelparaatin ohjelmisto, jonka puitteissa kolmisenkymmentä suomalaista iskelmätähteä esittää nykyhetken suosituimpia levytyksiään, tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen siitä kevyestä musiikista, mitä meillä tänään mieluiten ostetaan ja kuunnellaan. Erikoisesti kiintyy huomio ulkomaista alkuperää olevien kappaleiden täydelliseen ylivoimaisuuteen kotimaisten rinnalla. Ainoastaan Annikki Tähden laulama “Balladi Olavinlinnasta” sekä Toivo Kärjen hauska “Liian paljon rahaa” – painijatrubaduuri Eino Grönin esittämänä – edustavat parin muun sävelmän ohella kotimaista antia.

Esiintyjäjoukon taiteellisena selkärankana ovat vanhat konkarit Kipparikvartetti ja Tapio Rautavaara, joiden patenttilauluissa on sekä tarttuvaa tuoreutta että turvallista esiintymisen varmuutta. Näistä ominaisuuksista ei valitettavasti aina pääse kiittelemään nuorempaa laulutähtipolveamme, jonka taso on kovin kirjava. Positiivisimpia uuden polven tuttavuuksia tässä paraatissa ovat Vieno Kekkonen, Brita Koivunen, Laila Kinnunen ja Eino Virtanen.

- Aikalaisarvostelujen mukaan