Tervetuloa, Mr. Chance! (1979)

Being There/Välkommen Mr. Chance!
Ohjaaja: 
Hal Ashby
Henkilöt: 
Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden, Richard Basehart
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Jerzy Kosinski romaanistaan Mukana kuvassa
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
129 min
Teemat: 
HAL ASHBY
Hal Ashbyn draamakomediassa Tervetuloa, Mr. Chance! (Being There, 1979) kiehtoo minimalismi ja näennäinen tapahtumattomuus. Peter Sellers tulkitsee yksinkertaista puutarhuria, joka tutustuu ulkomaailmaan ensimmäistä kertaa hänen työnantajansa kuoltua. Käsikirjoittaja Jerzy Kosinski palkittiin työstään Baftalla.

Yhdysvaltalainen ohjaaja Hal Ashby (1929–1988) tuli tunnetuksi etenkin 1970-luvun persoonallisilla ohjaustöillään Harold ja Maude (1971), Saattokeikka (1973), Katkera paluu (1978) ja Tervetuloa Mr Chance! (1979). Ennen ohjaajauraansa Ashby oli jo ansioitunut leikkaaja, joka oli palkittu taidoistaan Oscarilla elokuvasta Yön kuumuudessa (1967). Omaperäisimmät työt olivat Ashbyn kuuluisimpia ja parhaimpia teoksia, kuten vanhuksen ja nuorukaisen outoa suhdetta kuvaava Harold ja Maude sekä koomikko Peter Sellersin bravuuri, näyttelijän toiseksi viimeiseksi työksi jäänyt satiiri Tervetuloa Mr. Chance!

Jerzy Kosinskin Mukana kuvassa -pienoisromaaniin pohjautuva Tervetuloa Mr. Chance! esittelee elokuvan alussa yksinkertaisen päähenkilönsä, herra Chancen (Peter Sellers). Hän on viettänyt suuren osan elämästään, aina reippaaseen keski-ikään asti, kartanon muurien suojissa hoitamassa isäntänsä puutarhaa. Luku- ja kirjoitustaidoton mies, tämä tynnyrissä elänyt Kasper, on kaiken lisäksi kehittynyt mitä maanisimmaksi televisionkatselijaksi, narkomaaniksi, joka surffailee kanavalta toiselle imien itseensä kaikkea sarjoista uutispätkiin ja mainoksiin. Isäntä kuolee ja Mr. Chance eli herra Sattuma, herra Mahdollisuus tai herra Onni, joutuu talostaan Washington D.C.:n kaduille. Jazz-musiikin soidessa soundtrackina taustalla hän vaeltaa yksin kaupungilla, katselee näyteikkunoista televisioista tulevaa ohjelmaa ja kohtaa mustia katujen kasvatteja.

Sattuman johdattamana, Chance törmää limusiiniin, jossa on rikkaan liikemiehen vaimo Eve Rand (Shirley MacLaine). Hän vie loukkaantuneen Chancen sairaalloisen, vanhemman miehensä Benjaminin (Melvyn Douglas) hienoon kartanoon. Mr. Chance kohoaa sattuman kaupalla, nimensä mukaisesti onnesta yhteiskunnan portaita. Elokuvan loppu seuraa Chauncey Gardinerin vastaanottoa paremmissa piireissä, tutustumista jopa presidenttiin ja Neuvostoliiton suurlähettilääseen. Myös naiset, etenkin Eve Rand, ihastuvat Chanceen. Tässä humoristisessa, satiirisessa kuvauksessa amerikkalaisen yhteiskunnan kermasta ja menestymisen mahdollisuuksista erilaisuus tulkitaan rikkaudeksi ja Chancen esittämät pääasiassa televisiosta opitut latteudet suureksi filosofiaksi ja elämänviisaudeksi. Chance ottaa puheisiinsa maan mahtaville otteita myös kasvien maailmasta. Kun Chance julistaa, että syksyä ja talvea seuraa kevät ja kesä, koetaan että seurapiirien uusi, poliittisesti varteenotettavakin lemmikki ennustaa lama-ajan kourissa kamppailevalle maalle parempia aikoja.

Elokuva on nähtävä tragikoomisena, sadunomaisena teoksena ja vieläpä varsin kyynisenä näkemyksenä yhteiskunnastamme. Tässä maailmassa tietämätön, vain televisiosta ja kasveista oppinsa ottanut lapsellisen viaton idiootti ja täydellinen tabula rasa voi menestyä ja päästä pitkälle jopa Yhdysvaltojen mahtavien joukossa. Elokuvassa vähäeleiselle Chancen hahmolle kaikki tuntuu olevan mahdollista, hän on kaikkivoipa, mitä alleviivaa lopussa kristuksenomainen kävely vetten päällä. Chancen tarinan voi nähdä mukaelmana Kaspar Hauserin tarinasta ja Keisarin uusista vaatteista. Tervetuloa Mr. Chance! ei varsinaisesti kuvaa koskaan realistista maailmaa, eikä sitä ole juuri missään vaiheessa päähenkilön elämässä. Television turruttamasta arjesta Chance lipuu ikään kuin toisen kuplan sisään, rikkaiden ja vaikutusvaltaisten epärealistiseen todellisuuteen, jossa elokuvan absurdius pääsee huippuunsa. Chancen tarina on myös pitkälti herkullista väärinkäsitysten juhlaa, jossa päähenkilön mahdollisuudet viedään äärimmilleen. Tyylillisesti teos leikittelee useissa kohtauksissa ja eri tiloissa nähtävillä tv-ruuduilla ja niiden kuvastolla sinfoniaorkesterin esityksistä mainoksiin ja presidentin puheeseen. Tervetuloa Mr. Chance! on suurimmaksi osaksi viihdyttävä kokonaisuus, mutta siinä voidaan nähdä syvällisempiäkin tasoja, filosofista pohdintaa ja kritiikkiä yhteiskuntaamme kohtaan.

– Joona Hautaniemi 1.9.2016