Aliens – paluu (1986)

Aliens/Aliens – återkomsten
Ohjaaja: 
James Cameron
Henkilöt: 
Sigourney Weaver, Carrie Henn, Michael Biehn, Bill Paxton
Lisähenkilöt: 
musiikki James Horner • hahmojen suunnittelu H.R. Giger
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
136 min
Teemat: 
JATKO-OSAHELVETTI
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
57 vuotta ensimmäisen Alien-elokuvan tapahtumien jälkeen Nostromo on vihdoin päässyt maahan, jossa suunnitellaan asutuskolonian perustamista samalle, vihamieliselle planeetalle. Paikalle lähetetään sotilaita ja Alien-asiantuntija Ripley (Sigourney Weaver).

James Cameronin Terminator (1984), George Millerin Mad Max (1979) ja Ridley Scottin ohjaama Alien (1979) ovat 1980-luvun vaihteessa tuotettuja elokuvia, jotka kukin aloittivat menestyvän elokuvasyklin. Kussakin niistä toiminta on keskeisellä sijalla, mutta eri tavoin ja eri lajityyppien muottiin sovitettuna. Yhteistä niille on myös se, että ne sijoittuvat epämääräiseen tulevaisuuteen. Terminator on toimintaa painottava tieteiselokuva, Mad Max on dystopinen tulevaisuuden kuvaus maailmasta, jossa energiakriisi on suistanut sivilisaation takaisin darwinistiseen syö tai tule syödyksi -moraalin läpäisemään heimoyhteiskuntaan. Alien on puolestaan avaruuteen sijoittuva kauhun ja tieteiselokuvan risteymä jonka hämärä, sokkeloinen, jyrkästi valaistu ja arvaamaton tapahtumapaikka, Nostromo-alus, muistuttaa film noir -kaupunkia.

Mad Max -elokuviin verrattuna Alieneissa on poikkeuksellista Sigourney Weaverin näyttelemä naispäähenkilö Ellen Ripley. Alienissa hän ja aluksen toinen nainen Lambert eivät ole viehkoja sihteerikköjä avaruudessa vaan toiminnallisia, elokuvan tarinaa kannattelevia ja eteenpäin vieviä hahmoja nuhjuisessa rahtialuksessa, avaruuden rekka-autossa. James Cameron oli luonut vahvan naishahmon, Linda Hamiltonin, jo Terminator-elokuvaansa. Aliensissa Cameron yhdistää Ripleyn hahmossa miehisen aggressiivisuuden ”äidillisiin” vaistoihin voittaakseen hirviömäisen ja sanoinkuvaamattoman avaruuden pedon.

James Cameronin ohjaama jatko-osa Aliens – Paluu jatkuu tarinallisesti siitä, mihin Alien jäi. Androgyynisen ja fallisilla ominaisuuksilla varustetun mutta heteroseksuaaliseksi osoitetun Sigorney Weaverin esittämä Ripley on ollut 57 vuotta horroksessa kukistettuaan tunkeutujan. Muukalaisen ja aluksen sukupuolet ovat nyt nurinkääntyneet: kuljetusalus on erittäin miehinen, muukalainen taas äitiyden groteski parodia. Olion päämäärä ei ole nyt ruoka tai seksi vaan ihmisten käyttäminen jälkeläistensä hautomakoneina. Elokuvan keskeisin kauhun aihe onkin äidiksi tuleminen. Toisaalta elokuva myös ylistää äitiyttä. Orpotyttö Newt herättää Ripleyn uinuvat äidinvaistot.

– Pasi Nyyssönen 28.2.2015 – lähteinä mm. Jarkko Silenin ja Antti Alasen Alien-esitteet ja Stefan Hantken artikkeli In the Belly of the Mechanical Beast (Journal of Popular Culture 3/2003)