Paniikki piikkipuistossa (1971)

The Panic in Needle Park/Panik i Needle Park
Ohjaaja: 
Jerry Schatzberg
Henkilöt: 
Al Pacino, Kitty Winn, Alan Vint
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
110 min
Teemat: 
ELOKUVAN HISTORIA K2014
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
James Millsin kirjasta
Kun newyorkilainen huippuvalokuvaaja Jerry Schatzberg ryhtyi elokuvaohjaajaksi, hänestä paljastui hieno uuden aallon ohjaaja. Paniikki piikkipuistossa (1971), koskettava kuvaus romanssista heroiiniriippuvuuden varjossa, oli Al Pacinon läpimurtoelokuva.

Yhdysvaltalainen elokuvaohjaaja ja valokuvaaja Jerry Schatzberg (s. 1927) tuli 1960-luvulla tunnetuksi yhtenä kuuluisimmista muotikuvaajista, jonka ottamia kuvia julkaistiin Voguessa, Esquiressa ja McCallsissa. Hän loi alalle oman tavaramerkkinsä viemällä mallinsa arkielämään studiolavasteiden sijaan. Maineen karttuessa mies alkoi ottaa muotokuvia tunnetuista elokuvaohjaajista ja näyttelijöistä kuten Roman Polanskista, Miloš Formanista, Catherine Deneuvesta ja Claudia Cardinalesta. Näin valokuvaaja alkoi tulla vähitellen tutuksi filmimaailman kanssa ja ajatukset omien elokuvien tekemisestä alkoivat kehittyä. Ensimmäinen elokuva Palapeli valmistui 1970 pääosassa Faye Dunaway ja kolmannesta elokuvastaan Variksenpelättimestä ohjaaja palkittiin Cannesissa kultaisella palmulla 1973. Schatzbergin tunnetuimpiin teoksiin kuuluu myös hänen toinen ohjauksensa Paniikki piikkipuistossa vuodelta 1971, joka esittelee Al Pacinon läpimurtoroolissaan.

Päähenkilö Bobby (Al Pacino) on huumekoukussa oleva pikkurikollinen. Kun hän on viemässä kamaa tuntemalleen Marcolle (Raul Julia), hän tapaa tämän tyttöystävän Helenin (Kitty Winn), joka on juuri tehnyt abortin. Marcon jätettyä pian Helenin, Bobby vierailee sairaalassa ja Helen alkaa mieltyä tähän. Pian Bobby ja Helen muuttavat yhteen ja Bobbyn jouduttua vankilaan autettuaan murtovarasveljeään Hankia myös Helen ryhtyy kokeilemaan aineita. Lopulta molemmat ovat huumekoukussa ja elämä pyörii päivittäisen annoksen ympärillä.

Paniikki piikkipuistossa on rankka ja realistinen, pääasiassa kahden rakastavaisen ja heroinistin elämän ja arjen kuvaus. Tällä elokuvallaan ohjaaja oli halunnut tietoisestikin kuvata aivan toisenlaista maailmaa kuin millaista häneltä oli totuttu näkemään. Elokuva sijoittuu Manhattanin 71st Streetille Westsideen paikkaan nimeltä Sherman Square, jota kutsutaan myös nimellä Piikkipuisto. Se on nistien, huorien, pikkutekijöiden, parittajien ja muiden tuuliajolla ja marginaalissa elävien nuhruinen olinpaikka. Paniikki piikkipuistossa on lohduton ja kaunistelematon kuvaus heroiiniriippuvuudesta ja antaa aihetta pohtia, miten epätoivosta kamppailu noidankehästä on. Samalla elokuva on katsaus laitapuolen kulkijoihin, eräänlainen amerikkalaisen unelman kääntöpuoli. Ankeuden ja surkeuden ohella Schatzbergin työ on kuitenkin myös vahvasti erään parin rakkaustarina.

Schatzberg on käyttänyt työskennellessään tuolloin uutta käsivarakuvausta, joka tuo kohtauksiin enemmän dokumentinkaltaisuutta. Samanlaista autenttisuutta tavoittaakseen ohjaaja on jättänyt myös musiikin useista tilanteista kokonaan pois. Muitakin tehokeinoja on käytetty. Myös dramaattiset huiput ohjaaja on häivyttänyt. Esimerkiksi poliisin saapuminen paikalle väärään aikaan ei johda kiihkeään tilanteeseen, vaan siitä leikataan suoraan seuraavaan kohtaukseen. Osa merkittävistä tapahtumista kuullaan dialogissa näyttämisen sijaan. Näin huumeista elämää ei esitetä ekstaasimaisena olotilana vaan sitä vastoin tylsyneiden aistien tylsyttämänä, junnaavana, arkisena ja ulkopuolisen silmin traagisena.

Elokuvan realistinen huumehelvetin kuvaus koitui sille kohtaloksi Isossa-Britanniassa, jossa se joutui täydelliseen esityskieltoon peräti yli 30 vuodeksi. Vasta vuonna 2002 siitä voitiin näyttää leikkaamaton versio. Huolimatta esityskiellosta ja rankasta aiheesta elokuva sai myös menestystä osakseen. Kitty Winn palkittiin Cannesissa parhaasta naispääosasta ja elokuva oli ehdolla myös Kultaisen palmun saajaksi. Lisäksi elokuva pohjusti Al Pacinon tietä yhdeksi aikamme suurimmista ja menestyneimmistä elokuvanäyttelijöistä.

Eri lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 10.3.2014