Fu Manchu – himon herra (1968)

The Blood of Fu Manchu/Fu Manchu - djävulsmannen
Ohjaaja: 
Jesús Franco
Henkilöt: 
Christopher Lee, Maria Rohm, Richard Greene
Maa: 
GB/BRD/Espanja/USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
89 min
Teemat: 
CHRISTOPHER LEE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Sax Rohmerin hahmoista
Espanjan kiistelty pulp-ohjaaja Jess Franco nautti Christopher Leen vankkaa arvostusta. Yhteistyön aloittanut Fu Manchu – himon herra (The Blood of Fu Manchu, 1968) oli tähden neljäs suoritus itämaisena superroistona. Sarjan mehukkaimmassa osassa myrkyllisesti suutelevat naiset uhkaavat läntistä maailmaa.

Vuoden 1967 jälkipuoliskolla Jess Franco tapasi riippumattoman yhteistuotantomagnaatin, brittiläisen Harry Alan Towersin. Franco teki yhdeksän elokuvaa Towersin kanssa kahden ja puolen vuoden aikana, mukaan lukien kolme Sax Rohmer -sovitusta, kaksi markiisi de Sade -sovitusta ja version Bram Stokerin Draculasta. Mukana oli kansainvälisesti tunnustettuja näyttelijöitä kuten Christopher Lee, Herbert Lom, Mercedes McCambridge, George Sanders, Klaus Kinski ja Jack Palance. Vaikka jossain määrin elokuvat loivat Jess Francolle kansainvälistä nimeä kaikkien saadessa levityksen joko Englannissa tai Yhdysvalloissa, oli kassavirta kulissien takainen ongelma. Towersilla oli tapana kuluttaa budjettia tähtien kestitsemiseen jättäen hädin tuskin tarpeeksi elokuvan loppuun saattamiseksi.

Towers oli Francon ensimmäinen todella vahva tuottaja, ja luova sellainen. Hän kirjoitti käsikirjoituksia, käytti kontaktejaan näyttelijöiden hankkimiseen ja piteli kukkaron nyörejä. Taloudelliset rakennelmat näiden tuotantojen takana ovat pahamaineisen hämärät ja monimutkaiset.

Francon ensimmäinen elokuva Towersin kanssa oli Fu Manchu – himon herra, joka kuvattiin noin kolmessa viikossa vuoden 1967 lopussa. Työnanto oli ilo Francolle, joka ihaili Sax Rohmerin tuotantoa ja oli innoissaan mukana saattamassa jonkinlaista sovitusta valkokankaalle. "Jonkinlaista", koska se mitä Towers tosiasiallisesti teki saatuaan oikeudet Rohmerin kirjoihin, oli kirjoittaa omia Fu Manchu -tarinoitaan salanimensä Peter Welbeck turvin lainaten ulkoiset tuntomerkit ja henkilöt mutta poiketen suuresti alkuperäisistä juonista.

Huolimatta muutamista särmistä ja hieman verkkaisesta leikkauksesta Fu Manchu – himon herra on viihdyttävähkö osa pohjimmiltaan järjettömässä Fu Manchu -sarjassa. Vaikkakin huomattavasti vähemmän hiottu kuin Don Sharpin ohjaamat Towers-tuotannot Fu Manchu – kauhun mestari ja Tri Fu Manchu – paholaisen palvelija, pitää se puolensa melko hyvin. Elokuva käynnistyy hienosti kahlitun naisparven johdattamisella kaukaisesta viidakkosolasta nimeämättömässä maassa sijaitsevaan luolaan, jossa vaanii Fu Manchu ja hänen omistautunut tyttärensä Lin Tang. Fu Manchun suunnitelmaan – pirulliseen, monimutkaiseen ja epäkäytännölliseen, kuten pulp-super-konnalle kuuluu – liittyy harvinainen käärmerotu, jonka myrkky muuttaa naiset kuuliaisiksi zombieiksi. Lisäksi näille kontrolloiduille uhreille on suotu kirjaimellinen "kuoleman suudelma". Vain yksi moiskaus tytöltä ja verhot laskeutuvat vastaanottajalle.

– Stephen Throwerin (Murderous Passions: The Delirious Cinema of Jesús Franco, 2015) mukaan Antti Suonio 5.3.2016