Morvern Callar (2002)

Ohjaaja: 
Lynne Ramsay
Henkilöt: 
Samantha Morton, Kathleen McDermott, Raife Patrick Burchell
Maa: 
GB/Kanada
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
97 min
Teemat: 
LYNNE RAMSAY
SCOTLAND THE WHAT?
Lynne Ramseyn ohjaama Morvern Callar (2002) on tunnetasolla hämmentävä ja vangitseva kertomus naisesta, joka alkaa kaupata itsemurhan tehneen poikaystävänsä romaanikäsikirjoitusta kustantajille omanaan.

”Tuntui oikealta tehdä niin”, on joulun aikaan itsemurhan tehneen miehen nootti jälkeen tuleville Lynne Ramsayn toisessa elokuvassa Ratcatcherin jälkeen. Lapussa on myös ohjeet Morvern Callarille rahan nostamiseksi automaatista ja romaanikäsikirjoitus, joka pitäisi saada julkaistuksi. Morvern lähtee talviseen Glasgowiin, bailaa, harrastaa juopunutta seksiä – ja ruumis odottaa lattialla. Morvern ottaa käsikirjoituksen nimiinsä ja myy sen.

Morvern Callar muuttuu road movieksi, kun Morvern lähtee matkalle värikkääseen Espanjaan yhdessä ystävänsä Lannan kanssa. Rahoja matkaan ei tietenkään ole ansaittu rehellisesti. Lanna osaa pitää hauskaa, kaiken kätkevä Morvern ei. Morvern on harmaa kuin Glasgow ikään, hän tirkistelee elämää, ei varsinaisesti elä sitä. Jos tässä on filosofiaa, se on epäilemättä nihilismiä.

Ramsayn elokuva on punk-eksistentialismia, dramatisointi Alan Warnerin romaaniin, jonka sanotaan olevan vastaus Trainspottingiin.  Pääosan esittäjän Samantha Mortonin tyylilaji on passiivis-aggressiivinen katatonia, mistä hän selviytyy hyvin.

Kuten Trainspottingissa, tässäkin pop-musiikki toimii suunnannäyttäjänä. Musiikki tulee kuolleen miehen jäämistöstä: tarjolla on Velvet Undergrooundia, Aphez Twiniä, menossa mukana myös Lee Underwood ja Lee ”Scratch” Perry ja tietysti Mamas and the Papas huumeparodiassa ”Dedicated to the One I Love”.

- Jari Sedergren 2018