Kun rakkaus kypsyy (1953)

Le Blé en herbe/När kärleken mognar
Ohjaaja: 
Claude Autant-Lara
Henkilöt: 
Edwige Feuillère, Nicole Berger, Pierre-Michel Beck
Maa: 
Ranska
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
109 min
Teemat: 
KÄÄNNEKOHTA: 1950-LUVUN RANSKALAINEN ELOKUVA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Coletten romaanista Vilja oraalla
Claude Autant-Laran elokuva Kun rakkaus kypsyy (Le Blé en herbe, 1953) perustuu Coletten (1873–1954) romaaniin Vilja oraalla, joka oli yksi hänen variaatioitaan rakkauden mahdottomuudesta. Edwige Feuillère, 16-vuotiaan nuorukaisen ensirakastajatar, loistaa kypsän naisen roolissa.

Ranskalainen Sidonie Gabrielle Colette (1873 - 1954) tunnetaan kirjailijanimellä Colette. Hänen teoksensa ovat luonnon ja toisaalta ihmisten välisten suhteiden tarkkaa, sensuellia ja intohimoista kuvausta. Aikoinaan häntä kutsuttiin ”maailman vapaimmaksi naiseksi”, ja pitkän elämän mittaan hänelle sateli myös virallisia kunnianosoituksia. Aikalaiskirjaiijoista mm. Marcel Proust ja Jean Cocteau ihailivat häntä. Romaani Le Blé en herbe (suomeksi 1958 nimellä Vilja oraalla) syntyi hänen Bretagnen kesäpaikassaan ja ilmestyi Ranskassa 1923. Tarinaa kahden nuoren seksuaalisesta heräämisestä pidetään osittain omaelämäkerrallisena.

Claude Autant-Lara (1901- 2000) syntyi arkkitehdin ja näyttelijän poikana ja tuli elokuva-alalle alle 20-vuotiaana. Hän työskenteli Marcel L’Herbier’n lavastajana ja yhteistyössä mm. Fernand Léger’n, Mallet-Stevensin ja Alberto Cavalcantin kanssa. 1930-luvun alussa Autant-Lara ohjasi Hollywoodissa amerikkalaisten elokuvien ranskalaisia versioita. Hänen ensimmäinen oma pitkä elokuvansa Ciboulette on vuodelta 1933. Autant-Laran varsinainen läimurto tapahtui Ranskan miehityksen vuosina. Toisen maailmansodan jälkeen hänestä tuli tavallaan neljännen tasavallan tunnusomainen ohjaaja, ranskalaisen ”laatuperinteen” edustaja parhaimmillaan -  tai pahimmillaan kuten nuori Truffaut ja muut uuden aallon poleemikot kernaasti ilmoittivat. Tältä ajalta on elokuva Kun rakkaus kypsyy (1953).

Jo ennakkotieto siitä, että Autant-Lara aikoi tehdä elokuvan tästä nimenomaisesta Coletten romaanista, herätti Ranskassa kaikenlaisten moralistien joukossa raivokasta vastustusta. Kun elokuva kaikesta huolimatta valmistui, sen esittäminen estettiin useissa Ranskan suurista kaupungeista. Myös Suomessa, jossa Kun rakkaus kypsyy sai ensi-illan 1955 ja uusinnan vuonna 1958, kuultiin närkästyneitä ääniä. Mutta kriitikot - esim. Jörn Donner - suhtautuivat siihen hyvin suopeasti. Se sai myös ulkomaisen elokuvan Jussi-kunniakirjan. Vielä siihen aikaan varsin puritaanisessa Ranskassa se puolestaan sai nuorison suorastaan syöksymään elokuvateattereihin.

Romaani ja elokuva kertovat lapsuuden katoamisesta, koko ikänsä yhdessä leikkineiden 15-vuotiaan Vincan ja 16-vuotiaan Philin viimeisestä kesästä. Tähän muuttuneiden tunteiden aikaan astuu ratkaiseva henkilö: naapurihuvilan salaperäinen valkopukuinen aikuinen nainen.

Rooliin oli alunperin kaavailtu Marlene Dietrichiä, mutta sen esitti Edwige Feuillère.

Eri lähteiden mukaan Satu Laaksonen, 16.10.2014