Näkymätön Elina (2002)

Elina - Som om jag inte fanns
Ohjaaja: 
Klaus Härö
Henkilöt: 
Natalie Minnevik, Tind Soneby, Marjaana Maijala, Bibi Andersson
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Kjell Sundstedt (Kerstin Johansson i Backen romaanista) • kuvaus Jarkko T. Laine • musiikki Tuomas Kantelinen
Maa: 
Suomi/Ruotsi
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Ikäraja: 
S
Kesto: 
75 min
Teemat: 
KLAUS HÄRÖ
KOKO PERHEEN KESÄ
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Näkymättömän Elinan (2003) tapahtumat sijoittuvat Tornionlaaksoon, jossa pieni suomenkielinen Elina joutuu konfliktiin ankaran opettajan kanssa. Esikuviin kuului Sven Nykvist, jonka keinot Härön opiskelutoveri, kuvaaja Jarkko T. Laine, pyrki ottamaan haltuunsa Pohjolan herkässä valossa.

Klaus Härö tunnetaan lyhyt- ja dokumenttifilmeistään, viimeksi mainitut ovat olleet osoituksia hänen herkästä tyylistään, joka välittyi Näkymättömässä Elinassa ensi kertaa pitkänä näytelmäelokuvana.

Näkymätön Elina sijoittuu Ruotsin Norrlandin kaksikieliselle asuinalueelle. Elinan isä on kuollut ja perheellä on toimeentulo-ongelmia. Elina (Natalia Minnevik) on saanut isältään perinnöksi rakkauden erämaan luontoon: vaaralliselta suolta hän äitinsä kauhuksi löytää helposti oman sijansa suurimmankin murheen keskellä.

Elinan äiti siivoaa koululla, jonka johtaja on erityisen tiukka järjestysihminen. Tämän roolin Bibi Anderson tulkitsee huikeasti. Elina ei suostu sopeutumaan tavalliseksi alistetuksi suomalaisnuoreksi ruotsinkieliseksi väkisin tehdyssä koulussa vaan – päinvastoin kuin sisarensa – kapinoi. Elinan käytös vaarantaa äidin työpaikan. Vasta nuoren, uudenaikaiset opetus- ja kasvatusmenetelmät hallitsevan miesopettajan tulo antaa Elinalle mahdollisuuden parempaan elämään.

Elokuva on kertomus Suomesta ja Ruotsista, suomen ja ruotsin kielestä, lapsien oikeuksista ja oikeudesta omaan ylpeyteen köyhyydestä ja muista epäsopeuttavista tekijöistä huolimatta. Historiallisesti elokuva kertoo niistä vaikeuksista, joita luokka- tai vähemmistöaseman vuoksi jouduttiin kokemaan myös todellista hyvinvointiaan vasta etsivissä Pohjolan maissa. Elokuvan kuvaus on nautittavan loisteliasta. Näkymätön Elina on koko perheen elokuva, joskin kielen vaihdokset ovat vaatineet aika ajoin tekstitystä.

Pistelaskujärjestelmät osoittivat kömpelyytensä vuoden 2003 elokuvien Jussi-palkintoehdokkuuksissa. Näkymätön Elina tuomittiin ruotsalaiseksi elokuvaksi, eikä se voinut saada ehdokkuuksia. Sen sijaan se sai osallistua Oscar-kilpaan Suomen ehdokkaana.

– Jari Sedergren 25.12.2003