NIMH - ROUVA BRISBY JA HÄNEN SALAINEN MAAILMANSA (1982)

The Secret of NIMH/NIMH – fru Brisbys hemliga värld
Ohjaaja: 
Don Bluth
Henkilöt: 
Derek Jacobi, Elizabeth Hartman, Arthur Malet
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K7
Kesto: 
83 min
Teemat: 
DON BLUTH
LASTEN LEFFASUNNUNTAIT
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
animaatio Robert C. O'Brienin romaanista
Don Bluth Productionsin ensimmäinen pitkä animaatio, Rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa (1982), vei yhtiön suoralta kädeltä konkurssiin. Tarina leskeytyneen peltohiirirouvan seikkailuista operoi rohkean synkeillä vyöhykkeillä aliarvioimatta nuoria katsojiaan. Lopputulos oli kotivideolasten sukupolvikokemus ja ikuinen kulttielokuva.

Animaattori Don Bluth erosi Walt Disneyn yhtiöstä ohjatakseen animaation NIMH – rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa. Bluthin mielestä Disneyn elokuvissa kuten Topi ja Tessu, jossa hän oli mukana, oli kaikottu elokuvien alkuperäisestä hengestä. Niissä toistettiin samoja juonenkulkuja ja hahmoja. Bluth halusi esikoiselokuvassaan palauttaa Disneyn varhaistöiden magian. NIMH – rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa onkin erinomainen piirroselokuva, mutta se ei menestynyt taloudellisesti hyvin. Bluth siirtyi sen jälkeen tuottaja-ohjaaja Steven Spielbergin leipiin ja alkoi työskennellä omassa studiossaan Irlannissa.

NIMH – rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa kertoo hiiriäiti Brisbystä, jonka koti joutuu vaaraan maansiirtokoneiden raivatessa alueen. Toisen uhkan muodostaa Lohikäärmeeksi ristitty kissa. Rouva Brisby saa vuksi Ruusupensaan alla asuvat rotat, joiden johtaja Nikodemus on Brisbyn puolison, kuolleen hiiren ystävä. Tarinaa monimutkaistetaan vielä rottayhteisössä käytävällä valtataistelulla. Ihmisten tekemien tieteellisten kokeiden seurauksena rotista on tullut älykkäitä olentoja. He ymmärtävät puhetta ja osaavat lukea.

Bluthin elokuva todellakin onnistui palauttamaan uskon disneymäiseen piirroselokuvaan. Spielbergin kiinnostus Bluthin animaatiotyöhön onkin hyvin ymmärrettävää. NIMH – rouva Brisby ja hänen salainen maailmansa on loistavasti piirretty pieniä yksityiskohtia myöten. Näkökulmat vaihtelevat nopeasti, ja taustoihin on kiinnitetty oikeaoppisesti huomiota. Myös äänitausta on erinomainen.

– Pentti Kejosen mukaan (Kaleva 10.8.1992) AA 1994