Mies joka ei ollut siellä (2001)

The Man Who Wasn't There
Ohjaaja: 
Joel Coen
Henkilöt: 
Billy Bob Thornton, Frances McDormand, Michael Badalucco
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Ethan Coen
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K12
Kesto: 
117 min
Teemat: 
COEN-VELJEKSET 2000-2016
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Coenin veljesten Mies joka ei ollut siellä (2001) oli neo-noiria 1940-luvun James M. Cainin hengessä. Rikoksen syöveriin tempautuvaa parturia esittää Billy Bob Thornton. Tarinassa syvästä vieraudesta on oma tehtävänsä myös lentävillä lautasilla.

Rikollisuus aihealueena on aina ollut Coen-veljesten tuotannon keskeisiä teemoja. Niin Miller's Crossing – vaarallista peliä (1990), Fargo (1996) kuin Voi veljet, missä lienet? (2000) ovat tarjoilleet erilaiset, mustanpuhuvat näkemykset rikoselokuvan genreen. Ei liene siis yllätys, että vuoteen 1949 sijoittuva ja James Cainin dekkareista inspiraationsa saanut mustavalkoinen Mies joka ei ollut siellä (2001) pureutuu aivan erityisesti klassiseen film noiriin mielikuvituksellisen tarinansa kautta. Kiinnostusta lisäävät loisteliaat henkilöhahmot, joista jokainen on vähäisintä sivuhenkilöä myöten elävä, uskottava ihminen. Hienoon näyttelijätyöhön nojaudutaan jälleen poikkeuksetta.

Film noirin perinteitä surureunainen elokuva kunnioittaa niin sisältönsä kuin Coenin hovikuvaaja Roger Deakinsin taidokkaan ulkoasunkin puolesta. Elokuva on kuvattu ensin värifilmille, mistä se on käännetty mustavalkoiseksi. Sävyt ovat terävämpiä, valkoinen on valkoisempaa ja hohtavampaa, musta vielä astetta mustempaa. Kuvauksellisissa sävyissä on tunnelmallista voimaa.

Syvältä kouraiseva Mies joka ei ollut siellä on pohjimmiltaan eksistentialistisesti värittynyt kertomus hukatuista mahdollisuuksista, piittaamattomuudesta ja pienen ihmisen perusonnettomuudesta. Elokuvan pääosassa on parturina työskentelevä lakoninen, viileä Ed Crane (vahva kivikasvo Billy Bob Thornton), jonka pyrkimys rimpuilla pois tavanomaisuuden unholasta kompastuu välinpitämättömyyteen, ja vavisuttaa lopulta hiljalleen koko pienen yhteisön perustuksia. Coenit ovat jälleen perinteitä ymmärtäen luoneet konventioilla pelaavan tyylisovituksensa, joka selkeästi seisoo omilla ansioillaan ja oivalluksillaan.

– Otto Suuronen 13.8.2008 eri aikalaisarvioiden pohjalta

Viileän vieraannuttavasti taltioitu apaattinen alistuminen kohtalon kolhimaksi kuriositeetiksi heijastaa Joel ja Ethan Coenin syvää ironiaa amerikkalaisesta unelmasta ja siitä pienelle ihmiselle rajatusta roolista. Niissä karkeloissa vain kaikkein röyhkeimmät, omatuntonsa myyneet lurjukset voivat pelastua. Mies joka ei ollut siellä lukeutuu vuosikymmenen viiden parhaan amerikkalaisen elokuvan joukkoon.

– Rane Aunimo, Uutispäivä Demari 18.8.2006