Rasputin the Mad Monk (1965)

Rasputin - den besatta
Ohjaaja: 
Don Sharp
Henkilöt: 
Christopher Lee, Barbara Shelley, Richard Pasco
Lisähenkilöt: 
käsikirjoitus Anthony Hinds
Maa: 
GB
Tekstitykset: 
svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
93 min
Teemat: 
CHRISTOPHER LEE
Elokuvan Dracula Prince of Darkness kanssa peräkkäin samoissa lavasteissa kuvattu Don Sharpin Rasputin the Mad Monk (1966) tarjosi Christopher Leelle mahdollisuuden revitellä tsaariperheen pahamaineisena neuvonantajana ja rakastajana. Molemmat elokuvat kiellettiin Suomessa.

Vaikka kyseessä onkin lähinnä erittäin melodramaattinen kuvaus inhan munkin toimista tsaarin hovissa Christopher Leen väkevä olemus ja esiintymistyyli tekevät huijarista yliluonnollisen pahuuden ruumiillistuman, mikä tuo mieleen Draculan hypnoottisen voiman ja gargantuamaisen eroottisen himon. Barbara Shelley keisarinnan (Renée Asherson) palvelijattarena, jonka Rasputin viettelee ja ajaa itsemurhaan, tuo tapahtumiin lisää vampiristista sävyä. Rasputinin murha, jonka munkin juoppo ja mustasukkainen kilpailija tohtori Zargo (Richard Pasco) on suunnitellut, on toteutettu kauttaaltaan suureelliseen goottilaiseen tyyliin. Rasputin nauttii myrkytetyn kaakaon, astelee kiihkeästi edestakaisin huoneessaan juonittelijoiden lymytessä varjoissa ja kokee pitkitettyn kuolinkamppailun, joka päättyy siihen, kun henkitoreissaan oleva Zargo paiskaa hänet alas linnan muurilta.

Don Sharpin tavallisesti osuva mise-en-scènen taju herää eloon hurjissa majatalokohtauksissa ja loppukliimaksissa, mutta hän ei saa kunnon otetta riettaasta dekadenssista venäläisessä hovissa, jonka asujamisto on julmassa suvaitsemattomuudessaan keskiajan henkistä sukua. Sharp osoitti olevansa enemmän kotonaan käsitellessään sellaista selväpiirteisen myyttistä hahmoa kuin Fu Manchua (Fu Manchu – kauhun mestari, 1965) tai esittäessään sellaisia pahuujen legendoja, joiden juuret ovat Länsi-Euroopan tutummassa yhteiskunnallisessa järjestyksessä (Kiss of the Vampire, 1962; Witchcraft, 1964).

Muita Rasputin-aiheisia elokuva ovat Adolf Trotzin Rasputin, Dämon der Frauen (1930), Georges Combret’n Rasputin ja naiset (1953), Pierre Chenalin L’ultimo  Zar (1960), Robert Hosseinin J’ai tué Raspoutine (1967), Elem Klimovin Agonia (1974) ja Richard Boleslavskyn Rasputin and the Empress (1932).

– Phil Hardy (toim.): Horror. The Aurum Film Encyclopedia (1985) – AA 19.5.1987