Yksinkertainen murhaaja (1982)

Den enfaldige mördaren
Ohjaaja: 
Hans Alfredson
Henkilöt: 
Stellan Skarsgård, Maria Johansson, Hans Alfredson
Maa: 
Ruotsi
Tekstitykset: 
suom. tekstit
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
108 min
Teemat: 
TRILLERI-RUOTSI
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Hans Alfredsonin romaanista
Koskettava ja julma aikuisten satu Yksinkertainen murhaaja (Den enfaldige mördaren, 1982) oli Stellan Skarsgårdin suuri läpimurto. Nykyisin Tomas Alfredsonin isänä tunnettu ohjaaja Hans Alfredson esittää 1930-luvun kuvauksessa tehtailijaa, jonka häijyys on liikaa jopa suojelusenkeleille ja kiltille kylähullulle (Skarsgård). Unohtumattomassa finaalissa soi Verdin Requiem.

Hans Alfredson on poikkeuksellisen monipuolinen lahjakkuus ruotsalaisen kulttuurin ja taiteen monella alalla. Hän on tullut tunnetuksi koomikkona, näyttelijänä, elokuvantekijänä ja kirjailijana. Alfredson tunnettiin aluksi humoristina, mutta hänen elokuvansa ja kirjallinen tuotantonsa alkoivat myöhemmin käsitellä vakavampia aiheita ja saada tummempia sävyjä. Taiteilijana hänelle on myönnetty lukuisia palkintoja, viimeisimpien joukossa elokuva-alan Kunnia-Guldbagge vuonna 2013. Vuoden parhaan elokuvan Guldbaggen Alfredsonin elokuva on voittanut kolmasti. Merkittävä teos hänen urallaan on ollut kyseisen palkinnon voittanut Yksinkertainen murhaaja, josta pääosanesittäjä Stellan Skarsgård sai vahvasta roolisuorituksestaan Guldbaggen lisäksi Hopeisen Karhun Berliinissä.

Alfredsonin elokuva pohjautuu hänen omaan romaaniinsa En ond man. Se sijoittuu 1930-luvun Skooneen ja kertoo tarinan Svenistä (Stellan Skarsgård), huulihalkioisesta pojasta, jota pidetään kylähulluna ja kutsutaan nimellä Idiootti. Hän asuu aluksi äitinsä kanssa, mutta joutuu tämän kuoltua töihin tehtailija Höglundille (Hans Alfredson), joka on pahuuden ruumiillistuma. Natsitapaamisiin osallistuva isäntä käyttää Sveniä häikäilemättömästi hyväkseen, eikä maksa palkkana muuta kuin ruoan ja navetan katon pään päälle. Ympäristön lisäksi Svenin oma siskokin karttaa tätä peläten skandaalia. Sven ei ole kuitenkaan idiootti, vaan tunteikas ja emotionaalisesti hyvin kehittynyt nuorukainen. Naapuriperheestä ja heidän rammasta tyttärestään Annasta (Maria Johansson) Sven löytää todelliset ystävänsä ja rakkauden, saa heiltä palkkaa ja pystyy ostamaan itselleen haluamansa moottoripyörän. Näin hänen tunne-elämänsä herää ja niin herää myös ymmärrys hänen ihmisarvostaan. Mutta Höglund ei haluakaan päästää irti Svenistä ja tämän tekojen seurauksena Sven päättää kostaa.

Aikaisemmin Sven on etsinyt lohtua ja vastauksia Raamatusta. Tuloksena on näkyjä enkeleistä miekkoineen valmiina taisteluun. Enkeleistä tulee hänelle tuki julmassa ja epäoikeudenmukaisessa maailmassa. Elokuvan tärkeitä teemoja ovat pahuuden ilmeneminen eri muodoissa ja myötätunto kaikkia heikkoja, sorrettuja ja pieniä kohtaan. Yksinkertainen murhaaja on moraalinen, psykologinen ja sosiologinen oppitunti ja aikuisten satu, joka käsittelee pitkälti hyvyyden kapinaa pahuutta vastaan sekä luokkaeroja ja ikuista isännän ja orjan suhdetta. Se herättää pohdittavaksi kysymyksiä: voiko pahaan vastata pahalla, miten pahuuden voi voittaa ja voiko väkivallan lopettaa ilman väkivaltaa.

Ideologista perusasetelmaansa Alfredson laajentaa persoonallisessa elokuvassaan unen, sadun, vision ja mystiikan alueille varsin onnistuneella tavalla. Verdin mahtava musiikki siivittää Svenin näkyjä upeasti ja tuloksena on usein hätkähdyttävän vahvoja tunnelmia. Ohjaajana Alfredson leikkaa taitavasti yhteen eri aikatasoja ja laajentaa näin tarinansa koskemaan myös tämän yhteiskunnan epäoikeudenmukaisuuksia.

Ingvar Engvénin (Filmrutan), Per Odebrantin (Chaplin), Eirik Uddin (Hufvudstadsbladet), Pertti Lumirakeen (Suomen sosiaalidemokraatti) ja muiden lähteiden mukaan Joona Hautaniemi 22.6.2014