Kultainen salama (1983)

Phar Lap/Den gyllene blixten
Ohjaaja: 
Simon Wincer
Henkilöt: 
Tom Burlinson, Martin Vaughan, Judy Morris
Maa: 
Australia
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
S
Kesto: 
109 min
Teemat: 
HEVOSKESÄ
LAPSILLE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Hevosurheilun parissa jatketaan ”Australian ihmehevosesta” Phar Lapista kertovassa elokuvassa Kultainen salama (1983). Muun muassa Free Willystä muistetun Simon Wincerin elokuva näyttää hevosratsastuksen kauneuden, joka on muutakin kuin kilpailemista. Phar Lapin ja hevosen parasta ajattelevan tallipojan ystävyys koskettaa.

Australian kansallisiin suurtapahtumiin kuuluu Melbourne Cup, johon yhdistyvät kaikki populaarin suosion vaatimat keskeiset tekijät kuten urheilu, vedonlyönti ja alkoholi. Ne kaikki ovat uutismedian jokavuotista kauraa. Suurimmat mestarit, olivatpa he yleisöä, hevosväkeä tai itse hevosia, myös tunnetaan.

Kaikki tapahtumat, jotka kiinnittävät kansakunnan mielenkiinnon, ovat huomion ytimessä myös silloin, kun kaikki menee pieleen. ”Syvän kansallisen häpeän päivä” mainitaan elokuvassakin – suomalaiset tietävät tämän ulottuvuuden hyvin omien hiihtodopingskandaaliensa kautta.

Phar Lap (4.10.1926 – 5.4. 1932) oli lämminverinen kilpahevonen, joka nostatti suuren yleisön tunteita Suuren laman aikoina Australiassa. Ohjastajana ja valmentajana yli 20 suuressa kotimaisen ja kansainvälisen kisavoiton takana toimi Harry Telford. Hevosen kuolema alle kuusivuotiaana oli sekin yllätyksellinen. Siihen mennessä se oli tuonut rahaa kolmanneksi eniten maailmassa.

Ohjaaja Simon Wincer seuraa hevosen uraa myös pimeyden valtakunnan näkökulmasta: raha ratkaisee, eivätkä rikolliset keinot ole suinkaan poissa, kun tuloksia pyritään manipuloimaan tai vieläkin pahempaa, voittoisa hevonen on hämäräperäisten murhayritysten kohteena perinteiseen mafiatyyliin.

Free Willy -valaselokuvastaan tunnetun Wincerin ote on tällä kertaa synkempi, jopa kyynisen musta. Enemmän kuin ohjaaja, näkemyksen takana lienee käsikirjoittaja ja näytelmäkirjailija David Williamson, jolla on urheilullista taustaa mm. Peter Weirin sotaelokuvasta Gallipoli ja Bruce Beresfordin aussiejalkapalloa kuvaavasta filmistä The Club.

- Jari Sedergren 2018