007 ja kultainen ase (1974)

The Man with the Golden Gun/Mannen med den gyllene pistolen
Ohjaaja: 
Guy Hamilton
Henkilöt: 
Roger Moore, Christopher Lee, Britt Ekland
Maa: 
GB
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svensk text
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
125 min
Teemat: 
CHRISTOPHER LEE
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
Lisätieto: 
Ian Flemingin romaanista
Roger Moore nähtiin toista kertaa salaisena agenttina yhdeksännessä Bond-elokuvassa 007 ja kultainen ase (The Man with the Golden Gun, 1974). Jahdattavana on auringon voimaa keräävä Solex Agitator. Pääpahiksena mestarillisen salamurhaaja Scaramangan roolissa nähdään Christopher Lee.

Elämää suuremmasta roistostaan ja henkeäsalpaavista kuvauspaikoistaan muistettava 007 ja kultainen ase oli viimeinen James Bond -elokuva, jonka Albert R. Broccoli ja Harry Saltzman tuottivat yhdessä. He paneutuivat esituotantoon ensimmäisen Elä ja anna toisten kuolla -elokuvan (1973) menestyksen saattelemina – siinä Bondina oli ensimmäistä kertaa Roger Moore. Kultainen ase oli alun perin suunniteltu tehtäväksi Elät vain kahdesti -elokuvan jälkeen vuonna 1968 Kambodzhassa. Kun maassa syttyi sisällissota, hanke pantiin jäihin kuudeksi vuodeksi.

Saltzman ja Broccoli jatkoivat yhteistyötä ohjaaja Guy Hamiltonin ja käsikirjoittaja Tom Mankiewiczin kanssa – myös suuri osa muusta Elä ja anna toisten kuolla -elokuvan työryhmästä oli mukana. Ken Adamin kanssa pitkään 1960-luvulla työskennellyt Peter Murton tuli päälavastajaksi, production designeriksi. Kuvauspaikaksi harkittiin Irakia, mutta lokakuun 1973 Jom kippur -sodan sytyttyä todettiin, että Lähi-itä ei olisi hyvä kuvausympäristö. Toisaalta juuri tuo sota aiheutti OPEC:in öljysaarron, joka johti 1970-luvun puolivälin öljykriisiin, mikä antoi sytykkeen elokuvan juoneen. Broccolin veljenpoika, tuleva Bond-tuottaja Michael G. Wilson, oli koulutukseltaan insinööri, ja hän selvitti aurinkoenergiaan liittyviä kysymyksiä käsikirjoitusta muokanneelle Richard Maibaumille.

Guy Hamilton halusi sijoittaa loppuhuipennuksen Ha Longin lahdelle Vietnamiin, mutta kuvauslupaa ei saatu, vaikka Vietnamin sota oli päättynyt. Peter Murton keksi tilalle Thaimaan Phuketin. Pääkuvauspaikkoja olivat Hongkong, Macao ja Thaimaa.

Roger Moore nähtiin James Bondina toisen kerran. Mary Goodnightin rooli oli hyvissä ajoin sovittu Britt Eklandille. Toinen ruotsalainen valokuvamalli Maud Adams sai Andrea Andersin osan.

Ted Moore, joka oli kuvannut kaikki Bond-elokuvat siihen mennessä, sairastui, ja hänen rinnalleen tuli toinen huippukuvaaja Oswald Morris. Säveltäjä John Barry oli myös ollut mukana kaikissa siihenastisissa Bond-elokuvissa. Hän toi elokuvaan itämaista soundia ja humoristisia kosketuksia.

Pian elokuvan valmistumisen jälkeen Saltzman myi osuutensa Bondista United Artistsille, ja Broccolista tuli ainoa Bond-tuottaja.

Missään toisessa Bond-elokuvassa roiston osa ei ole niin keskeinen. Scaramangaksi tuli Christopher Lee, joka oli avioliiton kautta sukua Ian Flemingille. Vaikka elokuva sai muuten tavallista vaisumman vastaanoton, Christopher Leen osuutta kiitettiin. Ensimmäistä kertaa Bond-elokuvan roisto oli omillaankin toimien yhtä vaarallinen kuin Bond. Kultainen luoti haastaa 007:n henkeäsalpaavaan kaksintaisteluun tarinassa, jossa on ihmiskunnan kohtalo on vaakalaudalla aurinkoenergialle olennaisen Solex-laitteen kautta.

– Lähteinä John Cork ja Collin Stutz: James Bond -ensyklopedia (2007, Helsinki: Readme.fi, 2008) ym. AA 7.4.2016