Magnum .44 (1973)

Magnum Force
Ohjaaja: 
Ted Post
Henkilöt: 
Clint Eastwood, Hal Holbrook, Mitchell Ryan
Maa: 
USA
Tekstitykset: 
suom. tekstit/svenska texter
Ikäraja: 
K16
Kesto: 
122 min
Teemat: 
DEKKARIT VALKOKANKAALLA
Kopiotieto: 
KAVI 35 mm
1970-luku toi valkokankaalle kyyniset ja väkivaltaiset poliisihahmot, joista Likainen Harry -elokuvien tyly Harry Callahan (Clint Eastwood) on pahamaineisin. Sarjan toisen elokuvan Magnum .44:n käsikirjoittivat John Milius ja Michael Cimino.

Likaisen Harryn jälleensyntyminen ei ollut niin yksinkertaista kuin olisi voinut luulla. Clint Eastwood muistaa John Miliusin soittaneen hänelle Ruoskan kuvauspaikalle ja esittäneen idean jatko-osasta. Brasilian niin sanottujen kuolemanpartioiden toimista oli alettu kertoa Yhdysvaltojen lehdistössä, ja aiheesta oli tullut Miliusille pakkomielle. Oikeistolaisten poliisien salaiset, lain ulkopuolella toimivat ryhmät toimivat järjestyksen valvojina omin päin ja teloittivat poliittiset vastustajansa, joita he eivät saaneet kiinni laillisin keinoin.

He olivat olleet aluksi mielestään idealisteja, niin älyttömältä kuin se kuulostaakin, mutta nopeasti he antoivat myöten lahjonnalle ja muuttuivat palkkamurhaajiksi, jotka olivat jokaisen mielestään vääryyttä kärsineen kyllin varakkaan henkilön ostettavissa. Entäpä, kysyi Milius Clintiltä, jos San Franciscon poliisin suojissa oleilisi moinen järjestö? Clint innostui ideasta heti. Tarina oli uusi ja antaisi Harrylle tilaisuuden todistaa fasisminvastaisuutensa. Sopimus Miliusin kanssa allekirjoitettiin tuota pikaa.

Samaan aikaan Michael Cimino työsti Clintille käsikirjoitusta Kovat kaverit (Thunderbolt and Lightfoot). Miliusin saatua valmiiksi 60 sivua käsikirjoitusta hän sai tilaisuuden ohjata Dillingerin, ja hän Milius pyysi Clintiä etsimään jonkun toisen kirjoittamaan jatko-osan loppuun. Cimino keskeytti Thunderbolt and Lightfootin ja saattoi Miliuksen tekstin loppuun ilmeisen vaivattomasti.

Perustilanne on mutkaton. San Franciscossa nitistetään vastenmielisiä ihmisiä – huumekauppiaita, rikollisjengien jäseniä jne. Kukaan ei jää heitä suremaan, mutta murha on murha, ja asialle on tehtävä jotakin. Epäilykset kohdistuvat Harry Callahaniin, jota tunnetusti miellyttää oman käden oikeus. Mutta nämä hyvin suunnitellut rikokset ovat teloituksia, eivät Harryn menettelytapojen mukaisia. Harry saa selville, että ne ovat hyvin pukeutuvien, moitteettomasti käyttäytyvien ja erittäin pätevien nuorten poliisien salaisen ryhmän aikaansaannosta.

Kun kuolemanpartio murhaa Harryn vanhan virkaveljen Charlie McCoyn (Mitchell Ryan) ja uuden partnerin, Early Smith -nimisen mustan miehen (Felton Perry), on tarpeetonta sanoa, että Harry kiinnittää entistä tarkempaa huomiota asiaan. Keskeiseen rooliin nousee komisario Neil Briggs, jota esittää erinomaisesti Hal Holbrook.

Harryn kohdatessa kuolemanpartion herää kysymys, miksi Harry itse ei ole liittynyt siihen. "Olette ikävä kyllä erehtyneet minun suhteeni", Harry sanoo lempeästi ja koomisen virallisesti. Kohtauksessa on aivan erityistä resonanssia, sillä repliikki on selvästikin osoitettu yhtä paljon Likaisen Harryn arvostelijoille kuin kuolemanpartion edustajille.

– Richard Schickelin mukaan (Clint Eastwood. Elämä ja elokuvat, 1996, suom. Tarmo Haarala, Helsinki: Art House, 2004) AA 20.2.2014