Turilas ja Jäärä (2001)

Ohjaaja: 
Mariko Härkönen, Ismo Virtanen
Henkilöt: 
ääninä Sam Huber, Vesa Vierikko, Max Bremer
Maa: 
Suomi
Ikäraja: 
S
Kesto: 
63 min
Teemat: 
PIKKUKINO
LASTENLEIKKIÄ
Lisätieto: 
14 jakson kooste nukkeanimaatiosarjasta
Mariko Härkösen ja Ismo Virtasen hyönteiskamut Turilas & Jäärä seikkailevat omassa elokuvassaan vuodelta 2001. Tarina koostuu nukkeanimaatiosarjan 12 jaksosta. Pääosin käsityönä toteutetun elokuvan tuotanto kesti lähes neljä vuotta.

Tunnuslaulu johdattaa hyönteisten pienoismaailmaan, jossa elävät ystävykset Turilas ja Jäärä: edellinen on hyväntuulinen herkkusuu, jälkimmäinen puuhakas keksijä. Elokuva sisältää 12 tarinaa heidän seikkailuistaan.

Yllätysvieras

Turilas syöksyy katon läpi suoraan Jäärän sänkyyn. He pelaavat lautapeliä karkeilla, kunnes Turilas syö kaikki karkit. Jäärä ampuu hänet katapultilla taivaalle, mutta toinen palaa uusien pelinappuloiden kanssa.

Löytölapsi

Turilas ja Jäärä aikovat herkutella löytämällään munalla, kunnes sen sisältä kuuluu itkua: munasta kuoriutuu toukka, joka ahmii suuhunsa kaiken eteentulevan. Ennen pitkää se koteloituu ja muuttuu kauniiksi perhoseksi.

Purkkapäivä

Turilas ja Jäärä löytävät kaatopaikalta punaisen pallon ja ryhtyvät riitelemään sen omistuksesta. Kyseessä on purukumipallo, josta syntyvän tappelun seurauksena he putoavat viemärin reunalta, jäävät roikkumaan purukumin varaan mutta pelastuvat viime hetkellä.

Liftari

Ystävykset törmäävät polkuautollaan tiellä liftaavaan Haiskiaiseen, joka loukkaa jalkansa. He vievät vanhuksen ja tämän haisevan lantapallon kotiin, missä Haiskiainen tarjoaa hyvin lannoitetun mansikkamaansa antimia.

Nektari

Ystävykset keksivät, että kedon kukat ovat täynnä herkullista mettä. Jäärä rakentaa monitoimikoneen, joka niittää kukat ja muuttaa niityn hakkuuaukeaksi. Muut hyönteiset suuttuvat ja pakottavat tihutyön tekijät kylvämään uudet kukansiemenet tilalle

Mikropiiri

Turilas ja Jäärä löytävät kaatopaikalta radion ja sen sisältä mikropiirin, joka alkaa toimia vastaanottimena. Kun kärpänen koskee mikropiiriin, sen verkkosilmiin ilmestyy televisiokuva. Turilas ja Jäärä riitaantuvat, sillä toinen haluaisi katsoa kilpa-autoilua, toinen oopperaa. Pian he kuitenkin liittyvät muiden hyönteisten seuraan pelaamaan jalkapalloa.

Vauhtihirmut

Turilas ja Jäärä kyllästyvät hitaaseen polkuautoonsa ja ryhtyvät kaahaamaan tieltä löytämällään urheiluautolla. Vauhdin huumassa he menettävät auton hallinnan ja syöksyvät talon läpi mutalammikkoon. He joutuvat korjaamaan talon ja tyytymään jälleen vanhaan ajopeliinsä.
 

Ballerina

Kaatopaikalta löytyy rikkinäinen soittorasia, jonka sisältä ilmestyy ballerina. Turilas rakastuu nukkeen, mutta rasia särkyy Turilaan tanssiessa ballerinan kanssa. Jäärä rakentaa osista soittimen, jonka sävelet houkuttelevat muut hyönteiset tanssimaan Turilaan seurana.

Labyrintti

Turilas ja Jäärä nostavat pellosta porkkanaa, joka yllättäen vetää heidät mukanaan outojen olentojen kansoittamiin maanalaisiin käytäviin. Eksyksissä he tapaavat myyräsirkan, jonka kaivamaa tunnelia pitkin he pääsevät takaisin maan pinnalle.

Sadonkorjuu

Turilas ja Jäärä korjaavat omenasatoa ja saavat monien mutkien jälkeen alas himoitsemansa ison punaisen omenan. Sen sisällä asuva mato kuitenkin suuttuu ja komentaa palauttamaan kotinsa takaisin paikalleen. Kiitokseksi mato pudottaa toisen omenan ystävysten kärryille.

Diskokuningas

Kaatopaikan radiossa järjestetään disko, jossa Turilaan laulu saa suosionosoitukset mutta Jäärä buuataan ulos. Kun diskon sähköt katkeavat, Jäärä korjaa vian ja palaa paikalle sankarina.

Ensilumi

Jäärä hoitaa sairasta Turilasta: ruuan loppuessa hän turhaan pyytää apua naapureilta. Talvimyrsky tuhoaa naapurien asumukset ja ne joutuvat vuorostaan turvautumaan ystävyksiin, jotka tarjoavat vierailleen illallisen katolle pudonneesta pihlajanmarjatertusta.

– koosti Pasi Nyyssönen 23.11.2014