Parempi netti virtaa yhteistyöstä

Joko olet nähnyt KAVIn Hetkiä netissä -videon? Melko todennäköisesti olet, sillä viime vuoden Mediataitoviikkoa varten valmistunut video on televisiokanavien katsoja-arvioiden perusteella tavoittanut yhteensä lähes 25 miljoonaa katsojaa kevään ja syksyn 2016 välisenä aikana. Miten tällaisiin lukuihin on mahdollista päästä? Salaisuus on yhteistyö: YLE, MTV ja Nelonen Media esittivät videota televisiokanavillaan pitkin vuotta.

Suomessa televisiokanavilla on lakisääteinen velvollisuus esittää ikärajatiedotusta, mutta lisäksi kanavat tekevät yhteiskuntavastuuseen liittyvää työtä tiedottamalla mediakasvatuksesta yhteistyössä kanssamme. Kansalaisten, erityisesti lasten ja nuorten mediataitojen kehittäminen on tavoite, jonka vuoksi työskentelemiseen on Suomessa vahva tahtotila niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannellakin sektorilla. Mediataitoviikon kampanjat eivät voisi olla menestyksiä ilman yhdessä tekemisen henkeä, joka kokoaa vuosittain kymmeniä organisaatioita yhteen toimimaan paremman internetin puolesta.

Ihmisten väliset yhteydet olivat teemana myös Hetkiä netissä -videossa. Internet ei ole itsessään hyvä tai paha, joten tärkeää ovat ne merkitykset, joita ihmiset sille antavat. Mobiililaitteet ja mediankäyttö niiden avulla voivat joskus ärsyttää tai häiritä. Voi tuntua siltä että toiset ovat ”kadonneet” nettiin laitteidensa kautta. Toisaalta ulospäin tarpeettomalta laitteenräpläykseltä näyttävä toiminta voikin olla netin hyötykäyttöä, yhteydenpitoa rakkaisiin, oppimista tai itsensä ilmaisua. Kun näet toisen tekevän jotain mobiililaitteellaan, tiedätkö vai oletatko, mitä tapahtuu? Ja jos oletat, oletatko toisen tekemisistä hyvää vai pahaa? Entä silloin, kun itse käytät mobiililaitteita? Huomaatko, millaisia vaikutuksia sillä on muihin ympärilläsi?

Yhä useampi teknologia on yhteydessä nettiin, eikä internet enää tarkoita ”koneella olemista” samalla tavoin kuin ennen. Tästä huolimatta internet on ihmisten luomus ja ihmisten toiminta luo ilmiöt netissä. Yhdessä voimme vaikuttaa siihen, mikä internetissä on mahdollista, ja millainen toimintaympäristö netti on meille kaikille. Yhteistyötä paremman netin puolesta tarvitaan kaikilla tasoilla, valtioiden ja organisaatioiden yhteistyöstä käyttäjien väliseen hyvään tahtoon ja huomaavaisuuteen saakka. 

Saara Salomaa
Erityisasiantuntija
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

KAVIn työntekijät , MEKU