Miten selittäisit 5-vuotiaalle, mitä MEKU tekee?

Miten puheliaimmankin asiantuntijan saa hiljaiseksi? Miten suulainkin ekspertti saadaan kangertelemaan sanoissaan ja vilkuilemaan katonrajaa? Tarvitsee vain kysyä: “Selitäpä näin maallikolle, mitä teet työksesi?”

Useimmat eivät aluksi osaa vastata. Sen jälkeen alkaa vähitellen voimistuva selitysryöppy, ja mitä pidemmälle päästään, sitä enemmän puheessa vilahtelee vaikeita ja epämääräisiä termejä kuten “rajapinta”, “hanke”, “stakeholder-yhteistyö” ja “resurssit”. Lopputuloksena maallikolla on entistä epätietoisempi olo, ja asiantuntijan “asiantuntemus” voi jäädä arvoitukseksi.

Yksi todellisen asiantuntijan tärkeimpiä ominaisuuksia on kyetä puhumaan omasta työstään helposti lähestyttävästi. Siten, että myös asiaa tuntematon pystyy ymmärtämään, mikä työssä on olennaista ja meistä jokaista koskettavaa.

Tein lyhyen harjoittelun MEKUssa huhtikuussa 2014. Halusin oppia ymmärtämään, miten Suomen kansallinen mediakasvatustaho toimii ja mitä siellä mediakasvatuksesta ajatellaan. Lähdin MEKUsta mukanani monta oivallusta ja laajempi ymmärrys suomalaisesta mediakasvatuksesta. Ai missä MEKUssa? Miten kuvailisin lyhyesti MEKUa tuntemattomille, mikä MEKU oikein on? Pyysin lähtiessäni MEKUn työntekijöiltä apua:

“Miten selittäisit 5-vuotiaalle, mitä MEKU tekee?”

Ensireaktiot olivat tuttuja: porukka meni hiljaiseksi. Mutta hetken pohdinnan jälkeen MEKUn asiantuntemus alkoi hahmottua - jokaista meitä koskettavassa muodossa:

“Me MEKUssa halutaan, että mahdollisimman monelle ihmiselle olisi mediasta hyötyä ja iloa. Siksi me selvitellään ja opiskellaan, millaisia ohjelmia, pelejä ja nettisivuja lapset käyttävät ja mitkä jutut on lapsille mediassa tärkeitä. Me kerrotaan, että kaikkien lasten pitää saada tehdä juttuja median parissa ja oppia niistä. Me myös autetaan aikuisia ja lapsia keskustelemaan niistä jutuista yhdessä.”

“MEKU myös opettaa kasvattajia, esimerkiksi opettajia, kertomaan lapsille, miten kannattaa turvallisesti käyttää internetiä, televisiota ja muita medioita. Kaikki telkkarissa nähty ei ole tarkoitettu lasten silmille – koitamme suojella lapsia liian pelottavilta ohjelmilta.”

“MEKU auttaa siinäkin, että Suomessa ja muissakin maissa keksittäisiin yhdessä hyviä mediakasvatusideoita ja mahdollisimman moni kuulisi niistä.”

“Sillä tavalla me ajatellaan, että aikuiset ja lapset oppisivat uusia tärkeitä taitoja, voisivat vaikuttaa omiin asioihinsa paremmin ja pitäisivät hauskaa median parissa.”

Enough said.

Annariikka Marttinen
FM, toimittaja, englanninopettaja