Kaikki kuvaa -elokuvatyöpajoja järjestettiin 2015–16 ympäri Suomen

Tuotantoyhtiö Amazementin toteuttama, kouluikäisille suunnattu Kaikki kuvaa –elokuvakasvatussivusto opettaa elokuvan tekemistä helposti ja hauskasti.

Sivuston audiovisuaaliset oppimateriaalit lähtevät siitä, että elokuvan tekeminen onnistuu kätevästi vaikka omalla kännykällä. Itseopiskelun lisäksi sivustolla voi julkaista omia elokuvia ympäri vuoden ja saada niistä palautetta. Sivusto avattiin käyttäjille vuonna 2013 ja 8–15-vuotiaiden tekemiä elokuvia on lähetetty sivustolle jo lähes 600.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Kaikki kuvaa -sivuston tärkein tehtävä on elokuvanteon demokratisointi. Haluamme tarjota kaikille Suomen lapsille ja nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet opetella omien elokuvien tekemistä. Nettisivusto formaattina mahdollistaa materiaaleihin tutustumisen vaivatta asuinpaikkakunnasta riippumatta. Virtuaalisen oppimisen tueksi tuotantoyhtiö Amazement järjestää myös lähiopetusta elokuvatyöpajojen muodossa.

Viimeisen vuoden aikana työpajatoimintamme laajeni merkittävästi, kun Amazement toteutti valtakunnallisen Kaikki kuvaa -työpajat 2015–16 -hankkeen yhteistyössä Yleisradion kanssa. Syksyn 2015 ja kevään 2016 aikana kymmenellä eri paikkakunnalla järjestettiin 2–3 päivän pituinen työpaja. Pajoissa valmistuneista elokuvista parhaat esitettiin Yle TV2:n Galaxi-ohjelmassa ja Yle Areenassa kevään ja kesän 2016 aikana.

Yleisesti elokuvakursseja ja -kerhoja on paremmin tarjolla asutuskeskuksissa, joten yhdenvertaisuuden periaatteen mukaisesti Kaikki kuvaa -työpajat 2015–16 -hankkeeseen etsittiin toteutuspaikoiksi nimenomaan pieniä paikkakuntia. Mukaan valittiin Akaa, Eurajoki, Iisalmi, Karesuvanto, Kannonkoski, Lapua, Leppävirta, Pöytyä, Rauma ja Varkaus. 40 000 asukkaan Rauma oli paikoista väkiluvultaan suurin ja Enontekiön Karesuvanto alle 500 asukkaallaan ylivoimaisesti pienin. Pajoihin osallistuvat lapset ja nuoret olivat 8–15-vuotiaita, paitsi Karesuvannossa paja vedettiin saamelaiselle 6–7-vuotiaiden esikouluryhmälle.

Työpajat saavuttivat pienpaikkakunnilla suurta suosiota lasten ja nuorten keskuudessa – useimmille kyseessä oli ensimmäisestä kerrasta, kun pääsi tekemään elokuvaa porukalla. Oman elokuvan esittäminen televisiossa oli lapsille ja nuorille huikea juttu ja leffakärpänen taisi puraista useampaakin osallistujaa. Palautekyselyssä oppilaiden kokonaisarvosana työpajoille asteikolla 1–5 oli 4,2. Tyytyväisyys hohkaa myös kommenteista:

”Opin hurjan paljon uutta.”
”Paja oli loistava.”
”Kukaan ei ollut tosikko!”
”En malta odottaa elokuvaa tv:stä.”
”Samalla porukalla voisi tehdä pidemmänkin elokuvan.”
”En ajatellut, että tää olis näin hauskaa.”
”Parasta oli leffan suunnittelu, kuvaukset, loppueditointi ja leffan katselu, tai oikeastaan kaikki.”

Hankkeen työpajoissa toteutetut reilut 20 elokuvaa julkaistaan tänä syksynä myös Kaikki kuvaa -sivustolla. Hanke on ollut menestys ja innostanut paljon uusia lapsia ja nuoria kehittävän harrastuksen pariin. Työpajojen järjestäminen jatkuu tulevaisuudessakin, mutta seuraavassa Kaikki kuvaa -jatkokehityshankkeessa toteutamme uutta oppimateriaalia sivustolle.

Työpajoissa syntyneitä elokuvia voi katsella täältä: kaikkikuvaa.fi/arkisto/tyopajaelokuvat

Arttu Haglund
tuottaja, Kaikki kuvaa
Tuotantoyhtiö Amazement
www.kaikkikuvaa.fi
www.amazement.fi

Kuvat: Arttu Haglund, yllä Akaan työpajaelokuvan kuvaukset, alla työpajaohjaaja Carlos Marroquin, Adele Kahelin ja Topias Mäyrä Iisalmen työpajasta.