Kuvaohjelmat ja valvonta

”Tupakka, viina ja villit naiset ne sotkee sun pään”

Ikärajojen perusteena olevia haitallisuuskriteerejä päivitetään yleensä muutamien vuosien välein. Päivityksen kimmokkeena voivat olla niin yleisöltä kuin luokittelijoilta tuleva palaute sekä valvovan viranomaisen oma arvio päivitystarpeesta. Myös asenteisiin heijastuvat yhteiskunnalliset muutokset sekä ikärajaperusteisiin liittyvä tutkimustieto vaikuttavat ikärajojen perusteisiin. Viimeisimpänä KAVIn luokitteluyksikön uudistustyön alla ovat olleet huumeisiin liittyvät ikärajakriteerit, jotka päivitettiin tämän vuoden tammikuussa.

suomi

Luokittelijapäivässä aiheena päihteet ja ikärajat

Luokittelijapäivä on koulutetuille kuvaohjelmaluokittelijoille suunnattu keskustelu-, oppimis- ja koulutuspäivä. Aamupäivä oli varattu asiantuntijapuheenvuoroille. Tutkija Pauliina Luopa Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta esitteli kouluterveystutkimuksen sekä 5.-luokkalaisille ja heidän vanhemmilleen suunnatun tutkimuksen tuloksia koskien päihteiden käyttöä.

suomi

Elokuvakokemus pienten lasten silmin ja sanoin

Lasten vierailu oli osa Pohjoismaista yhteistyöprojektia, jossa tutkittiin elokuvan jännittävyyttä ja pelottavuutta sekä näiden tilanteiden tulkintaa lasten näkökulmasta. Bamse on kaikenikäisille sallittu elokuva, mutta se sisältää kuitenkin muutamia jännittäviä kohtauksia, kuten Bamsen kamppailun krokotiilin kidassa ja pakomatkan peikkoluolassa.

suomi

Hei vanhempi: tunnetko SINÄ ikärajat?

Nykyisen kuvaohjelmalain voimaantulosta on kulunut kaksi vuotta.  Lain myötä elokuvien ja tv-ohjelmien ikärajat muuttuivat. Ne yhtenäistettiin digitaalisten pelien ikärajojen (PEGI) kanssa; niitä pyrittiin selkiyttämään ja päivittämään aikansa mediatarjontaan sopiviksi – median haitallisilta sisällöiltä lapsia parhaiten suojaaviksi.

suomi
Tilaa syöte RSS - Kuvaohjelmat ja valvonta