Ulkonäköpaineet ja seksuaalisuus puhuttavat nuoria – KAVIn uusi opetusmateriaali antaa työvälineitä aikuisille

Ulkonäköpaineet koskettavat monia nuoria ja tarve puhua omaan kehoon ja seksuaalisuuteen liittyvistä asioista nousee selvästi esiin lapsille ja nuorille suunnatuissa auttavissa puhelinpalveluissa. KAVIn tuottama uusi Seksiä mediassa -materiaali auttaa opettajia ja muita kasvattajia käsittelemään näitä aiheita nuorten kanssa.

”Nuoret altistuvat todella paljon ulkonäköpaineille. Näitä aiheuttavat media, ystäväpiiri, ja nuoret toisilleen,” kirjoittivat Iitu Peltola ja Saara Berninger eilen tiistaina 28.4. Uutisluokan päivänä Ylen sivuilla julkaistussa jutussaan. Median seksuaaliset sisällöt ovat nykykulttuurissa aiempaa avoimemmin kaikkien nähtävillä ja ne sekä kiinnostavat että mietityttävät nuoria. Miltä pitäisi näyttää ja kuinka toimia seksuaalisuutensa suhteen? Esimerkiksi Mannerheimin Lastensuojeluliiton Lasten ja nuorten puhelimen ja netin vuosiraportissa (pdf) vuodelta 2014 todetaan, että seksuaalisuus oli yleisin lähes kaikenikäisten Lasten ja nuorten puhelimeen soittaneiden itse esille ottama aihe. Teema kattoi yli viidenneksen kaikista aiheista.

Vaikka nuoret kaipaisivat keskustelua, monista aikuisista intiimien asioiden ottaminen puheeksi tuntuu vaikealta. Tällöin nuorten tiedonsaanti esimerkiksi seksuaalisuuteen liittyvistä asioista jää helposti median tuottamien viestien varaan. KAVI kannustaa ammattikasvattajia median seksuaalisten sisältöjen käsittelemiseen analyyttisesti, avoimessa ja hyväksyvässä hengessä. Seksiä mediassa -materiaalin avulla voidaan kehittää medialukutaitoa, joka auttaa katsomaan kriittisesti median tuottamia kuvia seksuaalisuudesta ja sukupuolesta.

Seksiä mediassa -materiaaliin kuuluu video, jossa kuullaan nuorten omia ajatuksia mm. median seksuaalisesta kuvastosta ja ulkonäköpaineista. Videon teemoja avataan lisää oppimateriaalissa, jossa on mukana myös kysymyksiä keskustelun pohjaksi sekä toiminnallisia tehtäviä.

Tekstit ja video ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja ne ovat ilmaiseksi ladattavissa osoitteesta: mediataitokoulu.fi/tehtavat/#Section_seksiae-mediassa

Mediataitokoulu on KAVIn ylläpitämä sivusto, joka tarjoaa mediakasvatuksen tukimateriaaleja lasten ja nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.