Suomi muuttuu -valokuvanäyttely Suomen valokuvataiteen museolla

KAVIn, Suomen valokuvataiteen museon ja Kansalliskirjaston yhteistyössä toteuttama, yhteisöllinen Aikamatkaajat-kampanja huipentuu valokuvanäyttelyyn 1.12.2017–14.1.2018. Näyttely on esillä Valokuvataiteen museon Prosessi-tilassa Helsingin Kaapelitehtaalla.

Millaisia suomalaisuuden käsityksiä ja elämäntarinoita voimme kuvitella kuvien maisemiin? Keitä olemme olleet itsenäisyyden ensimmäiset sata vuotta ja mihin olemme kansakuntana menossa? Millaista on olla suomalainen nopeasti muuttuvassa maailmassa ja kuka saa olla suomalainen?

Yhteisöllisesti toteutetussa Suomi muuttuu -valokuvanäyttelyssä kysytään, kuinka Suomi on muuttunut itsenäisyyden aikana. Itsenäistyminen, sodat ja kaupungistuminen ovat muuttaneet ympäristöä ja muutos on luonut uusia suomalaisia kansallismaisemia. Näyttely keskittyy maiseman muutokseen. Vanhan ja uuden kuvan esiintuoma kontrasti vuosikymmenten välillä on ajoittain elähdyttävää ja usein myös haikeaa.

Näyttelyn kuvat on koottu kesän ja syksyn aikana sadoilta suomalaisilta, jotka ovat osallistuneet Aikamatkaajat.fi-sivustolla yhteisölliseen valokuvauskampanjaan. Kampanjan ja näyttelyn ovat toteuttaneet yhteistyössä Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Suomen valokuvataiteen museo ja Kansalliskirjasto. Kansalliskirjaston ylläpitämä Finna.fi-palvelu on toiminut useimpien vanhojen kuvien lähteenä.