Suomalainen elokuva- ja televisioala esillä valokuvanäyttelyssä

KAVIn näyttely Kameran takana Matti ”Pena” Penttilä: Työkuvia vuosien varrelta esittelee suomalaisen elokuva- ja televisioalan työtä usealta eri vuosikymmeneltä Matti ”Pena” Penttilän valokuvin. Näyttely avautuu tammikuun lopulla KAVIn aulagalleriassa Sörnäisissä.

Penttilä toimi alalla yli 40 vuotta lukuisissa eri tehtävissä niin tuotantopäällikkönä, tuottajana, ohjaajana kuin äänittäjänä. Innokkaana valokuvaajana hän on koko uransa ajan dokumentoinut kollegoitaan ja työelämäänsä.

Pitkän ja monipuolisen työuransa aikana Penttilä ehti työskennellä Yleisradiossa sekä useissa eri tuotantoyhtiöissä. 1990-luvun alussa hän toimi tuotantoneuvojana Audiovisuaalisen kulttuurin edistämiskeskuksessa (AVEK) ja Suomen elokuvasäätiössä (SES). Ennen eläkkeelle jäämistään hän toimi Yleisradion TV1:n draamatuotannon esimiehenä ja tuottajana vuosina 1998–2007.

Valokuvanäyttelyn teokset kattavat pitkän ajanjakson 1960-luvulta vuoteen 2007. Kuvat edustavat omaehtoista dokumentointia, joka nykyään on yleistynyt mutta oli aikoinaan harvojen, inspiroituneiden kuvaajien etuoikeus. Penttilän jo lapsuudesta lähtenyt harrastuneisuus yhdistettynä työn suomiin mahdollisuuksiin loivat arkiston, joka kertoo kiehtovia tarinoita elokuva- ja tv-alan kulisseista.

Näyttelyssä on esillä muun muassa työkuvia elokuva- ja televisiotuotannoista sekä Penttilän kuvaamia Elokuvasäätiön tuenhakijoita 1990-luvulta. Penttilän kuvat talletetaan myös osaksi KAVIn kokoelmia. Näyttelyn avajaiset järjestetään tiistaina 27.1. klo 15–17. Avajaisten jälkeen näyttely on avoinna KAVIn keskuksen aukioloaikoina.

Osoite: Sörnäisten rantatie 25 A, 5 krs., Helsinki
Aukioloajat: ma 9–18, ti-pe klo 9–16.15 (touko-syyskuussa ma-pe klo 9–16.15)

Kuva vasemmalla: Maa on syntinen laulu -elokuvan kuvaukset Kittilän Kätkäjärvellä syyskuussa 1972.