Restauroidun Anna-Liisan julkistustilaisuus Kino Tuliossa

1920-luvun yleisömenestys Anna-Liisa julkaistaan dvd:llä lokakuussa. Elokuva on mahdollista nähdä digitoituna 2K-kopiona julkistustilaisuudessa Kino Tuliossa keskiviikkona 15.10.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) ja Finnkino julkaisevat elokuvan dvd:llä 17.10.2014 restauroituna versiona. Mykkäelokuva on pyritty saattamaan siihen muotoon kuin se oli lähes sata vuotta sitten. Musiikkina kuullaan Welho-trion improvisoitua musiikkia, joka on taltioitu 2013 Forssan mykkäelokuvapäivillä.

Minna Canthin viimeiseen näytelmään perustuva, Teuvo Puron ohjaama filmatisointi oli yleisömenestys. Se oli vuoden 1922 ylivoimaisesti katsotuin kotimainen elokuva, ja se myytiin mm. Ruotsiin, Norjaan ja Yhdysvaltoihin. Anna-Liisa oli ensimmäinen suomalainen elokuva, jonka Valtion filmitarkastamo kielsi lapsilta. Elokuva kertoo Kortesuon talon vanhemmasta tyttärestä Anna-Liisasta, joka on syyllistynyt lapsenmurhaan.

Restauroinnissa elokuvaa varten valmistettiin alkuperäisten mallien mukaiset uudet välitekstit. Kopion korjaamisen jälkeen se digitoitiin 2K-resoluutiolla. Kuvasta poistettiin naarmuja, roskia ja välkettä. Heiluva kuva stabiloitiin ja lopuksi värisävytettiin alkuperäisen kaltaiseksi. Oikea esitysnopeus on saatu tuplaamalla ruutuja. KAVI on aiemmin julkaissut mykkäelokuvasarjassaan Pohjalaisia (1925), Mustalaishurmaaja (1929) ja Laveata tietä (1931).

Julkaisutilaisuus Kino Tuliossa
15.10.2014 klo 13.00
Sörnäisten rantatie 25 A (5. krs), Helsinki
Tilaisuudessa esitetään elokuva Anna-Liisa digitaalisena 2K-kopiona. Vapaa pääsy.

Lisätietoja elokuvasta http://www.elonet.fi/fi/elokuva/117257
Näyte elokuvasta: https://vimeo.com/107449603