Myös ulkoilmanäytöksissä tulee noudattaa ikärajoja

Elokuun pimeät ja lämpimät illat hellivät Suomea. Elokuu on otollista aikaa sekä elokuvien ulkoilmanäytösten että muiden tapahtumien järjestämiseen. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti muistuttaa elokuvaesitysten järjestäjiä siitä, että vuodenaika tai tavanomaisesta poikkeava esityspaikka ei paranna lapsen psyykkistä kestokykyä. Pelottava elokuva on pelottava riippumatta esityspaikasta ja -ajasta.

Kuvaohjelmalaki ei myöskään ole telakalla kesäkautena, vaan säännökset ovat voimassa ympäri vuoden.  Elokuvien julkisissa esityksissä – sisällä tai ulkona, ammattimaisissa tai harrastajien järjestämissä, maksuttomissa tai maksullisissa – saa esittää vain ikäluokiteltuja elokuvia.  Elokuvien ikärajat voi tarkistaa Ikärajat.fi-palvelusta.

Ikärajoja tulee myös noudattaa. Tilaisuuden järjestäjän on aina huolehdittava siitä, että katsomossa ei ole liian nuorta väkeä. Aikuisen seurassa esityksiin voi osallistua kolme vuotta ikärajaa nuorempi lapsi (jousto ei koske ikärajaa 18). Elokuvan ikäraja on myös kerrottava ennen esitystä ja mielellään myös ennakkomarkkinoinnissa, jotta ikärajaan voi varautua. Järjestäjän on huolehdittava ikärajavalvonnasta.

Jos esitettävää elokuvaa ei ole ikäluokiteltu eikä se ole sisällöltään sellainen, joka on vapautettu luokitteluvelvollisuudesta, on järjestäjän anottava KAVIlta erityislupaa esittää elokuvia ilman luokittelua. ”Sääntöjä ei ole tehty järjestäjien kiusaksi, vaan lasten parasta ajatellen”, toteaa KAVIn apulaisjohtaja Leo Pekkala.