Mirjami Kuosmanen 100 vuotta Elonetissä

KAVIn Elonet kirittää Mirjami Kuosmasen syntymän satavuotisjuhlaa julkaisemalla Sakari Toiviaisen alunperin Suomen Kansallisfilmografia -kirjasarjaan kirjoittamat esseet tähden keskeisistä elokuvista Valkoinen peura (1952) ja Kun on tunteet (1954).

Kun kriitikoilta kysyttiin suomalaiselokuvien parhaimmistoa vuonna 2012, Valkoinen peura sijoittui äänestyksessä kolmanneksi. Muinaisista tarinoista ja Lapin eksotiikasta ammentava elokuva esitettiin aikoinaan mm. Cannesin elokuvajuhlilla, jossa se voitti parhaan taruaiheisen elokuvan palkinnon. Suomessa se palkittiin kolmella Jussilla.

Mirjami Kuosmanen (1915–1963) tunnetaan voimakastahtoisten naisten rooleista. Hänen elokuvauransa alkoi 1930-luvulla; läpimurtoroolina oli naispääosa Nyrki Tapiovaaran Miehen tiessä (1940). Kuosmasella oli rooleja myös kameran takana: käsikirjoittamisen lisäksi hän toimi maskeeraajana, apulaisohjaajana sekä apulaisleikkaajana. Lue lisää Kuosmasen urasta ja elämästä tutkija Riikka Pennasen kirjoittamasta biografiasta Elonetistä.

Lue lisää Kuosmasen avainelokuvista Elonetistä:

Valkoinen peura (1952)

Kun on tunteet (1954)