Mediataitoviikko tulee jälleen – katso kohuotsikot!

Kansallista Mediataitoviikkoa vietetään 9.–15. helmikuuta. Mediataitoviikko järjestetään yhteistyössä yli 40 organisaation kanssa ja sitä koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI. Viikon aikana lapsia ja nuoria sekä heidän kasvattajiaan kannustetaan tutustumaan muun muassa klikkausjournalismiin, big data -ilmiöön ja omien videoiden tuottamiseen.

Menitkö klikkiin?-materiaali käsittelee klikkausjournalismin periaatteita

Netin klikkaamaan houkuttelevat uutisotsikot ovat useille tuttu ilmiö. Joitakin nokkelat otsikoinnit ihastuttavat ja huvittavat, toisille ne ovat kuin punainen vaate. Uutiset saavat usein vielä lisää nostetta sosiaalisessa mediassa, jossa tavalliset netinkäyttäjät toimivat tiedon jakajina ja suosittelijoina.

Uusi Menitkö klikkiin? -opas kasvattajille tarkastelee klikkiuutisten toimintaideaa ja ilmiön taustalla olevaa uutismedian murrosta. Materiaaliin liittyvässä kilpailussa etenkin nuoria kannustetaan tuottamaan klikkaamiseen houkuttelevia uutisia. Kilpailu on auki osoitteessa www.aamusanomat.fi.

Itse tekemällä vahvistetaan mediataitoja ja saadaan oma ääni kuuluviin

Useat Mediataitoviikon kampanjat kannustavat omaan mediatuottamiseen ja sitä kautta median käyttämiseen aktiivisesti ja vastuullisesti. Tänä vuonna esiin nousee muun muassa esittelevien videoiden tekeminen, jonka toivotaan innostavan lapsia ja nuoria kertomaan itselle tärkeistä asioista muille.

Mikä Mediataitoviikko?

Kolmatta kertaa järjestettävä Mediataitoviikko on valtakunnallinen mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten mediataitoja sekä kehittää kasvattajien valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikko kytkeytyy osaksi kansainvälistä Safer Internet Dayta, jota vietetään tiistaina 10. helmikuuta.

Mediataitoviikkoon on ilmoittautunut jo yli 1300 koulua, kirjastoa, päiväkotia, nuorisotyön ryhmää ja yhdistystä. Paikallisia tapahtumia, kuten media-aiheisia vanhempainiltoja, elokuvanäytöksiä, työpajoja ja koulutuksia järjestetään ympäri maata.

Lue lisää Mediataitoviikon nettisivuilta >>