Koulujen ELOKUVAPOLKU laajenee

Vuonna 2013 avatun sivuston uusia kokonaisuuksia ovat elokuvakulttuuri ja elokuvakerronta.

elokuvapolku.kavi.fi

KAVIn Elokuvapolku on suunniteltu kouluissa ja oppilaitoksissa tehtävän elokuvakasvatuksen tueksi. Verkkosivustolla käydään läpi elokuvailmaisun perusteita ja tutustutaan audiovisuaalisen kerronnan mahdollisuuksiin.

Vuonna 2013 avatulla ja kiittävän vastaanoton saaneella Elokuvapolulla on nyt avattu kaksi uutta sisältökokonaisuutta. Elokuvakulttuuri-osio antaa lisätietoa ja esimerkkejä mm. lajityypeistä ja kotimaisen elokuvan historiasta. Elokuvakerronta-osiosta puolestaan löytyy kokonaisia lyhyt- ja mainoselokuvia sekä niihin liittyviä purkutehtäviä.

Elokuvakulttuuri-osiossa mm. johdatetaan pohtimaan elokuvaa arvojen ja muiden taiteiden kautta – esimerkiksi millaisia arvoja ja asenteita kukin elokuva kantaa mukanaan, miten nämä elokuvassa näkyvät ja mitä ne kertovat elokuvan tekoajasta. Lajityyppeihin johdatellaan suomalaisten elokuvanäytteiden kautta. Osiossa kurkistetaan myös kotimaisten elokuvastudioiden lavasteisiin.

Elokuvakerronta-osio tuo koulujen käsiteltäviksi lyhytelokuvia ja mainoselokuvia. Teemu Nikin Kalajuttu (2011), Saara Saarelan Vapahtaja (1997) ja Hannes Vartiaisen ja Pekka Veikkolaisen Erään hyönteisen tuho (2010) ovat verkossa katsottavissa. Elokuviin liittyvien purkutehtävien tueksi löytyy analyysimalli.

Uuden osion mainoselokuvat on koottu Kansallisen audiovisuaalisen instituutin kokoelmista ja ne sijoittuvat pääosin 1950–60-luvuille. Lyhyt- ja mainoselokuvan historiaa valotetaan myös niiden alkutaipaleelta elokuvateattereissa.

MIKÄ ON ELOKUVAPOLKU

Elokuvapolku tarjoaa kouluille mahdollisuuden käyttää elokuvanäytteitä omassa opetuksessaan maksutta. Näytteiden avulla havainnollistetaan elokuvan perustekniikoita ja avataan niitä kerronnan keinoja, joilla katsojalle välitetään tunnelmia ja kokemuksia.

Elokuvapolku haarautuu kahtia: alakouluille suunniteltuun alapolkuun ja yläkouluille sekä toisen asteen oppilaitoksille suunniteltuun yläpolkuun. Alapolkua voi hyvin käyttää myös ylempien luokka-asteiden kanssa työskennellessä. Näytteet ja niihin liittyvät tehtävät on jaoteltu aiheittain, esim. leikkaus, henkilöhahmot, lavastus jne.

Nyt julkaistut uudet osiot on suunniteltu tukemaan sivuston Alapolku- ja Yläpolku-osioita. Esimerkiksi elokuvatutkija Richard Raskinin luomaa lyhytelokuvan analyysia voi soveltaa myös pitkän fiktioelokuvan analysoimiseen. Samalla aikaisempia osioita on täydennetty, esim. Yläpolulta löytyy lisämateriaalia lavastuksen ja kuvauspaikkojen osalta:
http://elokuvapolku.kavi.fi/fi/elokuvapolku/ylakoulu/lavastus-ja-kuvausp...

Info -kohdasta löytyy vinkkejä opettajalle sivuston käyttämiseen, tietoa elokuvien ikärajoista sekä mahdollisuuksista katsoa kokonaisia elokuvia koulutyön ohessa.

Elokuvapolun toimituskuntaan kuuluvat professori Henry Bacon Helsingin yliopistosta, tutkija Kimmo Laine Turun yliopistosta, tuottaja Marjo Kovanen Koulukinosta, apulaisjohtaja Kirsi Raitaranta ja suunnittelija Anna Möttölä Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.  Lyhytelokuva-osion on tuottanut Roi Ruuskanen, Suomen elokuvakontakti.

Lisätiedot:

Kirsi Raitaranta, puh. 02953 38106
Anna Möttölä puh. 02953 3814
sähköposti etunimi.sukunimi@kavi.fi

Julkaisija Kansallinen audiovisuaalinen instituutti www.kavi.fi.
Yhteistyössä Koulukino www.koulukino.fi sekä Suomen elokuvakontakti www.elokuvakontakti.fi