KAVIn Tuunaa vessa -kilpailu etsi parempaa internetiä

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin järjestämässä Tuunaa vessa -kilpailussa 28 lasten ja nuorten ryhmää ideoi ja toteutti nettiaiheisia valistusvessoja. Vessojen ideana oli kannustaa käyttäjiä pohtimaan, millainen olisi parempi internet. Tarkemman näkökulman ja toteutustavan ryhmät saivat valita itse.

Vessat toteutettiin Mediataitoviikolla 10.-16.2.2014. Toteutuspaikat olivat julkisia vessoja, esimerkiksi kouluissa, kirjastoissa ja nuorisotiloissa. Vessoja tuunasi yhteensä noin 120 lasta ja nuorta, ja vessoissa oli yhteensä noin 3000 kävijää. Kilpailun tuomaristo arvioi vessoja muun muassa vaikuttavuuden, visuaalisuuden ja toteutusprosessin näkökulmista.

Alle 13-vuotiaiden sarjassa voittajaksi selviytyi 11-vuotiaiden Tiian, Maijun, Hennan, Ennin ja Emmin ryhmä äänekoskelaiseen nuorisokeskus Spottiin tuunatulla vessalla. Yli 13-vuotiaiden sarjassa voittajaksi valikoitui 15-vuotiaiden Jonin ja Angelan vessa, joka oli tuunattu Kestilän kirjastoon.

Tuomaristoon kuuluivat Essi Pekkala-Jokinen Sonerasta, Tina Heino Opetushallituksesta, Marianna Halonen Microsoftilta, Leea Puranen Otavamediasta sekä verkkotukioppilaat Meri Ketonen ja Milla Hammar-Staf Mannerheimin Lastensuojeluliitosta. Voittajaryhmät palkittiin pelikonsoleilla ja nettiliittymillä. Molempien sarjojen kolmen kärkeen voi tutustua osoitteessa www.mediataitokoulu.fi/vessa.