KAVIn esitystoiminta Keskustakirjastoon?

Olemme saaneet kyselyjä KAVIn suunnitelmista siirtää esitystoimintansa Orionista Keskustakirjastoon. Siirtymistä Keskustakirjastoon on suunniteltu vuodesta 2009 asti, ja KAVI on ollut aktiivisesti mukana elokuvateatterin suunnittelussa. Viimeiset allekirjoitukset sopimuksista puuttuvat vielä, mutta tarkoitus on siirtyä uusiin tiloihin vuoden 2019 alussa. (Päivitetty 21.12.2016)

KAVIn esitystoiminta on ollut Eerikinkadulla taloyhtiön vuokralaisena viimeiset 30 vuotta. Tällä hetkellä Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin kaupunki neuvottelevat KAVIn näytösten siirtymisestä uuden Keskustakirjaston elokuvateatteriin vuoden 2019 alussa. Tällöin Orion vapautuu muulle kulttuuri- tai elokuva-alan toimijalle. KAVIn toiveena on, että elokuvatoiminta jatkuu teatterissa myös tulevaisuudessa, ja tähän on ilmennyt kiinnostusta eri toimijoiden taholta.

Miksi KAVIn esitystoiminta siirtyisi Keskustakirjastoon?

KAVIn esitystoiminnan keskeisenä tehtävänä on tarjota sisällöllisesti ja teknisesti laadukasta ohjelmaa vielä vuosikymmenten päästä. KAVIn vastuulla on myös filmin esittäminen mahdollisimman pitkällä tähtäimellä.

Arkkitehti Martti Välikankaan suunnittelema art deco -tyylinen elokuvateatteri Orion on KAVIlle rakas ja tunnelmaltaan erityinen paikka. Valitettavasti 1920-luvulla rakennetulla elokuvasalilla on rajoituksensa niin konehuoneen kuin saavutettavuuden osalta.

KAVI on asiantuntijana osallistunut Keskustakirjaston elokuvateatterin suunnitteluun. Tällä on haluttu varmistaa se, että tila palvelee arkistoteatterin teknisiä vaatimuksia, mutta myös elokuvasalin viihtyvyyttä on korostettu. Elokuvateatterin valmistuttua arkistonäytöksiä tukee konehuone, jossa on moderni ja monipuolinen esitystekniikka. Ensimmäistä kertaa arkiston omassa teatterissa olisi myös 70 mm:n filmiprojektorit. Teatterin valkokangas soveltuu elokuvaformaateille mykkäelokuvasta Cinemascope-näytöksiin.

Erinomaisten teknisten puitteiden lisäksi teatteri olisi esteetön ja siten entistä paremmin erilaisten yleisöjen saavutettavissa. Esimerkiksi pyörätuolilla liikkuvien asiakkaiden tilanne helpottuu huomattavasti.

Keskustakirjaston keskeinen sijainti tekisi KAVIn teatterista niin kansallisen kuin kansainvälisenkin elokuvan lippulaivan. Osana uudenlaista, kaikille avointa kulttuuritaloa arkistonäytökset nousisivat entistä paremmin suuren yleisön tietoisuuteen. Sisällöllisesti KAVIn esitystoiminta pysyy yhä samanhenkisenä, laadukkaana ja elävänä. 

Tilanteen edetessä KAVI järjestää aiheesta kaikille avoimen tiedotus- ja keskustelutilaisuuden. Palautteita ja kysymyksiä voi tällä välin lähettää KAVIn esitystoiminnalle osoitteeseen esitystoiminta@kavi.fi.