KAVIn digitointeja festivaaleilla: Romanovin kivet ja Jääkärin morsian

KAVI toimii yhteistyössä niin kotimaisten kuin ulkomaistenkin elokuvafestivaalien kanssa. Digitoinnit mahdollistavat arkistoelokuvien esittämisen nykyaikaisissa elokuvasaleissa. Syksyllä esityksensä saavat Aleksi Mäkelän ohjaama toimintaelokuva ja Risto Orkon suurtyö 30-luvulta.

Mäkelän Romanovin kivet (1993) esitetään Helsingissä keskiviikkona 29.10. Night Visions -festivaalin jo perinteeksi muodostuneessa Finlandia-gaalassa, johon on tulossa vieraaksi myös elokuvantekijöitä. ”Vuonna 1993 Romanovin kivet erottui taidehiippailujen ja ihmissuhdeanalyysien täyttämästä elokuvaohjelmistosta kuin runoiltaan eksynyt liivijengiläinen”, festivaalin ohjelmassa kerrotaan Samuli Edelmanin ja Santeri Kinnusen tähdittämästä elokuvasta. Finlandia-gaalaa varten Romanovin kivistä on valmistettu 35 mm -esityskopiosta digitaalinen 2K-kopio 5.1.-äänillä.

Orkon Jääkärin morsian (1938) esitetään Ylistaron Filmiä ja valoa -festivaalilla torstaina 20.11. Esitys liittyy 100-vuotiasta jääkäriliikettä juhlistavaan tapahtumaan, jossa on mukana myös Seinäjoen kaupunginorkesteri. Elokuva oli toinen filmatisointi Samuli Sihvon näytelmästä, ja se on tunnettu muun muassa näyttävistä taistelujaksoista ja joukkokohtauksista. Näytöksessä elokuvasta nähdään 4K-digitaalikopio, joka on valmistettu 35 mm -duplikaattipositiivista.