Dziga Vertovin kadonneeksi luultu esikoinen erikoisnäytöksessä Orionissa

Dziga Vertovin ensimmäinen kokopitkä elokuva, Vallankumouksen vuosipäivä (1918), esitetään erikoisnäytöksessä elokuvateatteri Orionissa maanantaina 26.11.

Dziga Vertov esitteli marraskuussa 1918 ensimmäisen kokopitkän elokuvansa, Vallankumouksen vuosipäivä (Godovshchina revoliutsii) –dokumentin, joka koostui Venäjän vallankumouksen vaiheita vuosina 1917-1918 kuvaavista tallenteista. Vuosien ajan elokuvan uskottiin kadonneen; joitakin palasia onnistuttiin yhdistämään vuonna 1967, mutta teoksen tarkka sisältö säilyi hämärän peitossa. Vuonna 2017 elokuvan välitekstien täydellinen lista kuitenkin löydettiin Venäjän valtion kirjallisuuden ja taiteen arkistosta (RGALI). Tutkija Nikolai Izvolov pystyi sen avulla tunnistamaan ja kokoamaan elokuvan osat yhteen Venäjän valtion elokuva- ja valokuva-arkiston (RGAKFD) materiaaleista. Dziga Vertovin täysin restauroitu debyyttielokuva saa maailmanensi-iltansa lähes tasan sata vuotta elokuvan ensimmäisen näytöksen jälkeen 20. marraskuuta 2018 Amsterdamissa IDFA-festivaaleilla.

Helsinkiläisille tarjoutuu Aleksanteri-instituutin avustuksella loistava mahdollisuus nähdä elokuva yhtenä ensimmäisistä yleisöistä maailmassa. Nikolai Izvolov saapuu itse esittelemään ja alustamaan elokuvateatteri Orionin näytöksen 26.11.

Nikolai Izvolov on elokuvainstituutti VGIK:n venäläisen elokuvan historian tutkimuslaitoksen johtaja. Hän on julkaissut lukuisia kirjoja ja artikkeleita 1900-luvun alun elokuvataiteesta Venäjällä ja Neuvostoliitossa. Hän on erityisen tunnettu työstään mm. Aleksandr Medvedkinin, Dziga Vertovin ja Lev Kulešovin ”kadonneiden” elokuvien rekonstruoimisessa.

Vallankumouksen vuosipäivä Orionissa ma 26.11. klo 20.50, liput nyt myynnissä netissä ja Orionin kassalla.