Dokumentin utopiat on ilmestynyt

Jari Sedergrenin ja Ilkka Kippolan uusi teos kartoittaa elokuvallista dokumenttikulttuuria viidellä eri vuosikymmenellä.

Dokumentin utopiat. Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 19441989 on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Suomalaisen kirjallisuuden seuran kustannusyhteistyönä syntynyt läpileikkaus elokuvallisen dokumenttikulttuurimme viidestä vuosikymmenestä. KAVIn asiakkaat voivat ostaa kirjan KAVIn keskuksesta tai elokuvateatteri Orionista erikoishintaan 44 euroa / KAVIn klubikortilla 40 euroa.

Sodan jälkeen propagandasta vapautuneet kamerat loivat kuviksi ulkopoliittisen rinnakkaiselon ja sisäpolitiikan kuohut, jälleenrakennuksen ponnistukset ja sotakorvaukset. 1950-luvulla filmille kiinnittyivät kasvun ja hyvinvoinnin modernit utopiat. Perinteinen lyhytelokuva kuoli 1960-luvulla, ja tyhjiön täyttivät mm. television radikalisoituva ruutu ja kansainvälistyvä dokumenttikulttuuri. 1970-luvulla ammattimaisen dokumenttielokuvauksen käyttövoimaksi valjastettiin elokuvatuki, valtionpalkinnot ja festivaalijulkisuus. 1980-luvun dokumenttielokuvan ohjelmiin kuuluivat kokemuksen, muistin ja historiallisen ajan elementit. Dokumentin utopiat on suomalaisen dokumenttielokuvan perushistoria, joka sopii myös oppikirjaksi. 

Elokuva- ja televisiotutkimuksen dosentti Jari Sedergren ja Ilkka Kippola työskentelevät tutkijoina Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa. He ovat aiemmin julkaisseet teoksen Dokumentin ytimessä Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 19041944 (SKS 2009).