Tunteista vahvin – näyteltyä rakkautta näyttämöillä ja elokuvissa

Teatterimuseo ja Kansallinen audiovisuaalinen instituutti juhlistavat 100-vuotiasta Suomea rakkauden nimissä. Teatterimuseossa avataan 14.2. näyttely Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus, ja KAVI esittää Orionissa elokuvasarjan samalla teemalla 4.2.–29.3.

KAVIn ja Teatterimuseon uudessa yhteistyöohjelmistossa tutustutaan elokuvan ja teatterin pitkään yhteiseen historiaan. Ohjelmiston erityisenä teemana on rakkaus; tunne- ja tahtotila, johon kaikki pystymme samaistumaan. Rakkauden voimaa ja merkitystä ihmissuhteissa pohditaan kotimaisten näytelmien, Shakespearen klassikoiden ja venäläisen draaman kautta. Niiden myötä klassinen näytelmäkirjallisuus näyttäytyy mitä moninaisimpien tulkintojen ja merkitysten kautta.

Elokuvateatteri Orionin Näytelty rakkaus -sarjassa nähdään maalis-huhtikuussa kansainvälisiä näytelmäfilmatisointeja William Shakespearen ja Anton Tšehovin tuotannoista. Mukana ovat mm. Michael Hoffmanin sadunhohtoinen Kesäyön unelma (1999), Peter Greenawayn Prosperon kirjat (1992) ja Tšehov-elokuvien valio, Andrei Mihalkov-Kontshalovskin Vanja-eno (1971). Suuria tunteita, ja intohimoa on luvassa valkokankaalla myös pitkin kautta, sillä rakkaus on elokuvateatteri Orionin vuoden 2017 ohjelmiston kantava teema.

Teatterimuseossa pian avautuva Rakkauden tiloja – Näytelty rakkaus -teemanäyttely on katsaus suomalaisen näyttämötaiteen rakkaudentäyteiseen historiaan. Näyttelyssä teatterin traditioita katsotaan kokonaisvaltaisesti historiasta kohti nykypäivää. Osansa näyttelyssä saavat vuosikymmenten suuret näyttelijäikonit, ikimuistoiset kohtaukset sekä maamme romanttinen kansallismaisema. KAVIn arkiston aarteista koottu kotimaisten elokuvakatkelmien kokoelma on esillä tulevassa näyttelyssä, joka on avoinna 14.2.2017–7.1.2018.

Tapahtumat ovat osa satavuotisen Suomen virallista juhlaohjelmistoa.