Tribeca-palkittu Hamy Ramezan ja elokuvamoniosaaja Teemu Nikki vieraina Illusia-festivaalin lyhytelokuvanäytöksessä

Vakavaa ja hauskaa on luvassa Illusia-elokuvafestivaalin lyhytelokuvanäytöksessä, jossa ovat vieraana kaksi tyylillisesti erilaista ohjaajaa, Hamy Ramezan ja Teemu Nikki. Illusia-näytös elokuvateatteri Orionissa ke 6.5. klo 13 on suunnattu yläkouluille.

Hamy Ramezania (s. 1979) pidetään jo muutaman ohjaustyön perusteella suomalaisen elokuvan uutena suurena lupauksena. Teheranilaissyntyinen ohjaaja pakeni toisella luokalla kotimaastaan ja perhe asettui eri vaiheiden jälkeen Suomeen 1989. Elokuvakoulun Ramezan kävi Britanniassa. Lapsuudessaan hän oli kuvannut kotivideoita, nuoruudessaan katsonut ikätoveriensa suosimia elokuvia ja aikuisena löytänyt iranilaiset teokset, kuten Abbas Kiarostamin elokuvien kauneuden. Ohjaajaa kiehtovat kulttuureja kuvaavat ja yhteiskunnalliset aiheet.

Ramezanin vuoden 1984 Iraniin sijoittuva Paratiisin avaimet oli todellinen menestys Tampereen elokuvajuhlilla, jossa se palkittiin peräti neljässä kategoriassa. Siinä kodittomat veljekset yrittävät selviytyä jokapäiväisestä elämästä sotaa käyvässä maassa. Lyhytelokuva Kuuntele valmistui yhdessä Rungano Nyonin kanssa: Vaikuttava elokuva ottaa kantaa kulttuurien törmäämiseen. Tarinassa musliminainen hakee Kööpenhaminassa apua viranomaisilta. Kuuntele palkittiin tänä vuonna  parhaana lyhytelokuvana Tribecan elokuvatapahtumassa New Yorkissa.

Jos Teemu Nikin (s.1975) esikoispitkä 3 Simoa oli persoonallinen elokuva, niin sitä samaa voi sanoa tänä vuonna ensi-iltaan tulleesta nuortenelokuvasta Lovemilla. Sysmästä syntyisin oleva Nikki (s. 1975) on tuottelias elokuvaohjaaja, käsikirjoittaja, leikkaaja ja tuottaja. Hän on ohjannut lyhytelokuvia, musiikkivideoita, mainoksia sekä #lovemilla-sarjaa, joka voitti vuosina 2013 ja 2014 lasten ja nuorten Kultainen Venla -palkinnon. Nikille on luontaista lyhytelokuvantekijöille ominainen moniosaajuus.

Illusia-festivaalilla nähdään Nikin humoristiset lyhytelokuvat Kalajuttu ja Verhon takaa. Kalajuttu on kännykällä kuvattu kertomus, jossa tuontikala muuttuu vientikalaksi. Verhon takaa -lyhytelokuvassa painopiste on lapsuuden maailman mieleenpainuvalla kokemuksella.

Näytöspäivänä esitetään lisäksi Joonas Rutasen tarina Huulilla (2013), jossa keskeisenä näyttämönä on Linnanmäki.

Lue lisää Illusia-festivaalin ohjelmistosta Orionissa:
https://kavi.fi/fi/ohjelmisto/kouluille/illusia-2015/illusia-naytokset-ylakouluille
Festivaalin kotisivut: http://illusiafestivaali.net/
Viimehetken ilmoittautumiset Orionin näytöksiin: koulut@kavi.fi

Orionin ohjelma yläkouluille:
Ma 4.5.2015
13:00 Animaationäytös yläkouluille (ikäraja 12, ikäsuositus 7.–9. lk, 60')
14:10 Animaation kokeilupaja yläkouluille (ikäsuositus 7.–9. lk, kesto n. 1,5 tuntia)
Ti 5.5.2015
13:00 Jack ja käkikellosydän ( ikäraja 7, ikäsuositus: 6.–9. lk, 89')
Ke 6.5.2015
13:00 Lyhytelokuvia yläkouluille (ikäraja 12, ikäsuositus 7.–9. lk, näytös 61' + keskustelu) • paikalla tekijävieraita