Orionin kesän ohjelmisto on julkaistu

Orionin kesäkausi alkaa tiistaina 2.5. Liput kaikkiin näytöksiin ovat myynnissä verkkokaupassa ja Orionin kassalla.

Elokuvateatteri Orionin kesäkauden 2017 ohjelmisto on julkaistu ja lipunmyynti käynnistynyt. Tänä kesänä teatterin valkokankaan täyttävät lahjakkaat naisnäyttelijät. Teemasarjat nähdään Isabelle Huppertilta, joka tunnetaan pelottomista roolivalinnoistaan, sekä Oscar-palkitulta Maggie Smithiltä. Ihanat italiattaret -sarjan päärooleissa loistavat toisen maailmansodan jälkeisen Italian naistähdet. Naiset ovat pääosassa myös Jane Austen -teemasarjassa, jossa nähdään valikoima parhaita Austen-filmatisointeja.

Dame Maggie Smithistä on kuuden vuosikymmenen urallaan tullut maailman rakastama tähti, joka tunnetaan huolellisesta näyttelijäntyöstään. Anthony Asquithin elokuvassa Hotel International (The V.I.P.s, 1963) Smith erottuu neuvokkaana sihteerinä muun muassa Elizabeth Taylorin ja Orson Wellesin tähdittämästä kaartista. Oscar-palkinnon Smith voitti Muriel Sparkin romaaniin perustuvasta draamasta Miss Jean Brodien parhaat vuodet (The Prime of Miss Jean Brodie,1969). Kahdeksan elokuvan Dame Maggie Smith -teemasarjaan (2.5.–4.8.) sisältyvät myös epookkidraama Hotelli Firenzessä (A Room with a View, 1985) ja 1990-luvun hulvaton klassikkokomedia Nunnia ja konnia (Sister Act, 1992), joka esitetään toukokuussa sing along -näytöksenä. Kesän toinen sing along -elokuva on Village People -yhtyeen fiktiivisen tarinan kertova camp-musikaali Can’t Stop the Music (1980).

Isabelle Huppert -sarjassa (2.5.–18.6.) nähdään ranskalaisnäyttelijättären kunnianhimoisen uran varrelta peräti kymmenen elokuvaa. Uran varhaisvuosilta esitetään Claude Gorettan Pitsinnyplääjä (La Dentellière, 1977) ja Claude Chabrolin Mustapukuisen naisen arvoitus (Violette Nozière, 1977). Sarjassa nähdään myös kaksi elokuvaa Michael Hanekelta, Pianonopettaja (La Pianiste, 2001) ja Rakkaus (Amour, 2012), ja sen päättää Paul Verhoevenin kolea Elle (2016).

Jane Austen -sarjassa (13.6.–13.8.) pääosissa loistavat mm. Renée Zellweger, Emma Thompson ja Kate Winslet. Sarjassa esitetään sekä moderneja että perinteisempiä Austen-filmatisointeja, kuten Ang Leen Järki ja tunteet (Sense and Sensibility, 1995) ja Emma-romaanin moderni elokuvaversio Clueless (1995). Austenin rakastetuin teos Ylpeys ja ennakkoluulo taipuu sinkkudraamaksi elokuvassa Bridget Jones – elämäni sinkkuna (2001). Italiassa misseinä ja povipommeina aloittaneet suosikit saivat parhaiden ohjaajien elokuvissa kunnianhimoisia rooleja, joita esitellään teemasarjassa Ihanat italiattaret (23.5.–13.8.). Päärooleissa nähdään muun muassa Alida Valli, Gina Lollobrigida ja Sophia Loren.

Mutta miehiäkään ei kesällä unohdeta: Elokuvateatteri Orion kohottaa karvalakin 75-vuotiaalle Hannu Karpolle kahdessa näytöksessä, joissa esitetään parhaita paloja Karpolla on asiaa -ohjelmasarjasta sekä Karpon varhaisempia tv-dokumentteja. Coen-veljesten retrospektiivi saa jatkoa, ja maailmankuulu elokuvamuusikko Antonio Coppola saapuu konsertoimaan ja luennoimaan Suomeen. Worldcon-sarjassa juhlitaan maailman arvostetuinta science fiction -tapahtumaa, joka järjestetään kesällä ensi kertaa Suomessa, ja jonka oheisohjelmana Orionissa esitetään ajankohtaisia scifi- ja fantasiaelokuvien merkkiteoksia 35 mm:n kopioina. Kesällä tutustutaan myös Suomen ensimmäiseen elokuvakerhoon, Filmistudio Projektioon, jonka kantava voima oli Alvar Aalto. Ainutlaatuisessa sarjassa nähdään elokuvia muassa René Clairiltä, Sergei Eisensteiniltä ja Jean Cocteau’lta. Sarja järjestetään yhteistyössä Ateneumin ja Alvar Aalto – taide ja moderni muoto -näyttelyn kanssa.

Kesäkauden 2.5.–13.8.2017 muita nimiä ovat mm. Robert Mitchum, Krzysztof Kieślowski ja Arnold Schwarzenegger.