Ohjaaja Andrei Zvjagintsev vierailee elokuvateatteri Orionissa ja Helsingin yliopistossa

Ohjaaja saapuu vieraaksi Jelena-elokuvan näytökseen 2.10. klo 19. Helsingin yliopistossa hän vierailee 3.10. klo 18.

Andrei Zvjagintsev on venäläisen nykyelokuvan tärkeimpiä ja kansainvälisesti palkituimpia nimiä. Suuren yleisön tietoisuuteen ohjaaja nousi vuonna 2014 ilmestyneellä elokuvallaan Leviathan, joka oli ehdolla parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin saajaksi. Samana vuonna Leviathan toi Golden Globe -elokuvapalkinnon venäläiselle elokuvalle 46 vuoden tauon jälkeen. Andrei Zvjagintsev vierailee elokuvateatteri Orionissa tiistaina 2.10. osana Orionin Andrei Zvjagintsev -retrospektiiviä.

Zvjagintsev tunnetaan yhteiskuntakriittisistä, sosiaalista epäoikeudenmukaisuutta kuvaavista elokuvistaan, joissa yhteiskunta on korruptoitunut ja todellisuutta hallitsee näköalattomuus. Venäläisestä taiteesta tuttu teema, vastakkainasettelu pienen ihmisen ja musertavien valtahierarkioiden välillä, yhdistyy Zvjagintsevin elokuvissa realistiseen kuvaukseen maailmasta, jossa ihmisillä ei ole varaa välittää toisistaan. Toisaalta teoksissa pilkahtaa silloin tällöin myös usko ihmisen hyvyyteen – silloin, kun siihen tarjoutuu mahdollisuus. Zvjagintsevin elokuvat eivät viihdytä, mutta tuntuvat sydämessä asti.

Zvjagintsevin vierailunäytöksessä nähtävä Jelena (2011) on Moskovaan sijoittuva tarina keski-ikäisestä pariskunnasta ja heidän aikuisista lapsistaan edellisistä avioliitoista. Yksilöt joutuvat taistelemaan oikeuksistaan sosiaalisten turvaverkkojen puuttuessa, ja yllättävän muutoksen edessä ainoa ratkaisu on epätoivoinen. Jelena sai Cannesin elokuvajuhlilla Un certain regard -esityssarjassa tuomariston erikoispalkinnon.

Orionissa esitetään myös ohjaajan neljä muuta pitkää elokuvaa. Syyskuun alussa nähtiin ohjaajan esikoiselokuva Isän paluu (Vozvrashtshenije, 2003). Syyskuun ja lokakuun aikana vuorossa ovat Jelena, Cannesin elokuvajuhlilla parhaasta miespääosasta palkinnon saanut pirstoutuvan maalaisidyllin kuvaus Karkotus (Izgnanije, 2007) sekä ohjaajan kansainvälinen läpimurtoelokuva Leviathan (Leviafan, 2014). Sarjan päättää ohjaajan uusin teos Rakkautta vailla (Neljubov, 2017), joka on ahdistava kuvaus onnettoman avioliiton viimeisistä hetkistä sekä riitelyn keskellä katoavasta Aljoša-pojasta.

Vaikka Andrei Zvjagintseviä on kotimaassaan, erityisesti Leviathanin jälkeen, kritisoitu oman maansa maineen likaamisesta, hänen elokuviaan on esitetty laajalti myös Venäjän elokuvateattereissa. Ohjaaja itse on kiistänyt vankasti olevansa poliittinen taiteilija. Elokuvien viesti onkin yleispätevän inhimillinen. Vaikka viimeisimmät teokset esittävät kriittisessä valossa venäläisen yhteiskunnan pimeitä puolia, niiden kuvaamat sosiaaliset ongelmat ja ihmiselämän eksistentiaaliset kysymykset ovat tuttuja kaikkialla maailmassa.

Jelena ti 2.10. klo 19. Ohjaaja alustaa elokuvan, ja näytöksen jälkeen on Q&A-tilaisuus, jossa ohjaaja kertoo työstään ja vastaa yleisön kysymyksiin.
Ohjaaja vierailee myös Helsingin yliopistossa ke 3.10. klo 18–20 Päärakennuksessa (Fabianinkatu 33), Salissa 1 (uusi puoli). Tilaisuus on kaikille avoin.