Muotielokuvia, alustuksia, valokuvanäyttely ja dress along -näytös – tätä kaikkea on Fashion Film Festival Vintage

Muoti ja elokuva ovat erottamaton pari – elokuvat ovat vaikuttaneet muotiin ja muoti elokuviin filmihistorian alusta alkaen. Puvustuksella on suuri merkitys elokuvan kerronnan ja tunnelman luomisessa. Orionissa järjestetään 24.3.–5.4. muodin ja elokuvan yhteistä historiaa juhlistava Fashion Film Festival Vintage, jonka teemana on tänä vuonna muotitarinoiden klassikko, tuhkimosadut ja muodonmuutokset.

Fashion Film Festival Vintage -sarjan elokuvissa vaatteet ovat yksi keino oman identiteetin ja unelmien rakentamiselle. Tästä elokuvan ja muodin suhteesta järjestetään mielenkiintoisia alustuksia monissa esityssarjan näytöksissä. Elokuvasarja alkaa kahdella kotimaista puvustustaitoa esittelevällä elokuvalla Katariina ja Munkkiniemen kreivi (1943) ja Juurakon Hulda (1937). Katariina ja Munkkiniemen kreivi -elokuvan puvustaneen Bure Litoniuksen urasta ja teoksen epookkipuvustuksesta kuullaan tutkija Joanna Weckmanin pitämä alustus. Hella Wuolijoen näytelmään perustuvan Juurakon Huldan saapuu alustamaan Elena Trencheva. Elokuvaan voi tutustua myös lukemalla KAVIn sivuilta Outi Hupaniittun tuoreen esseen, jossa Juurakon Huldaa luonnehditaan tarinaksi luokkayhteiskunnasta, ennakkoluuloista ja parempaa kohti pyrkimisestä.

Muotielokuvien ulkomaisista klassikoista nähdään esityssarjassa mm. tyyli-ikoni Audrey Hepburnin tähdittämä My Fair Lady (1964) ja suunnittelija Yves Saint Laurentin puvustama Päiväperho (1967). My Fair Ladyn lavastajan ja puvustajan Cecil Beatonin urasta sekä Audrey Hepburnin tuhkimotarinoista kuullaan KAVIn Anna Möttölän esittämä alustus.

My Fair Lady -näytöksen ohessa Bio Rexissä 29.3. on mahdollista ryhtyä oman elämänsä puvustajaksi vierailemalla pop up -hattukaupassa. Teatterin ja taiteen monitaituri Elina Lajusen Hattuateljee ÉL -nurkkauksessa voi kokeilla esimerkiksi tyylikkäitä kravateista valmistettuja päähineitä. Pukuleikki saapuu myös Orioniin, jossa  järjestetään ensimmäinen virallinen dress along -näytös drag queen -elämäntyyliä ja transsukupuolisuutta käsittelevän Priscilla, aavikon kuningatar -elokuvan (1994) innoittamana. Elokuvasta järjestetään myös toinen, Jorge Sandovalin alustama näytös torstaina 2.4.

Fashion Film Festival Vintage esittelee muotielokuvien lisäksi myös valokuvataidetta. Orionin aulaan rakennettuun Puvut kertovat -valokuvanäyttelyyn on mahdollista tutustua maksutta koko elokuvasarjan ajan. Critical Costume -konferenssin kanssa yhteistyössä järjestettävässä näyttelyssä nähdään otoksia vuosien 1922–1931 kotimaisista elokuvista. Näyttely tutkailee valokuvien kautta varhaisen suomalaisen elokuvapuvustuksen erityisyyksiä, kansallisuuden esittämistä ja puvustusta kerronnallisena keinona. Kuvissa paljastuu, kuinka puvustuksen kautta merkittiin eroa maaseudun ja kaupungin välillä, rakennettiin kuvaa menneistä ajoista tai ilmaistiin muutosta hahmon elämässä ja identiteetissä.

Fashion Film Festival Vintage –näytössarja ja Puvut kertovat -valokuvanäyttely elokuvateatteri Orionissa 24.3.–5.4.
Hattuateljee ÉL Bio Rexissä su 29.3. klo 11.30–19.00
Muotielokuviin voi tutustua myös Fashion Film Festival Vintagen yhteistyökumppanin Season Film Festivalen näytöksissä 26.-29.3.

Yhteistyössä:
Lasipalatsin elokuva- ja mediakeskus
Season Film Festival 26.–29.3.
Critical Costume -konferenssi/ Aalto-yliopisto 25.–27.3.