Kinokonsertit juhlistavat 90-vuotiasta elokuvateatteri Orionia

Mykkäelokuvateatteriksi vuonna 1927 rakennettu Orion täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Arvokasta taivalta juhlistetaan kinokonserttien sarjalla, jossa löytyy katsottavaa sekä lapsille että aikuisille.

Turvapaikanhakijat säestävät maailman ensimmäisen animaatioelokuvan

Kaukomaihin vievässä kinokonsertissa kulttuurit kohtaavat, kun syksyn konserttien sarjan aloittaa Tuhannen ja yhden yön satuihin pohjautuva klassikkoanimaatio Prinssi Ahmedin seikkailut (1926). Elokuvan säestää arabialaisilla perinnesoittimilla Suomessa asuvista turvapaikanhakijoista koostuva Al Farabi Band. Näytöksessä satutäti lukee mykkäelokuvan tekstinkohdat ääneen suomeksi, jotta myös pienempien lasten on helppo seurata näytöstä.

Siluettianimaation pioneerina tunnetun saksalaisen Lotte Reinigerin varhainen animaatio on upea luomus. Se oli ilmestyessään vuonna 1926 maailman ensimmäisiä pitkiä animaatioelokuvia, mutta sen negatiivi katosi toisen maailmasodan aikana ja elokuva vaipui unholaan. Se löydettiin ja restauroitiin nykyiseen väriloistoonsa Reinigerin 100-vuotissyntymäpäivien kunniaksi vuonna 1999. Kinokonsertti Prinssi Ahmedin seikkailut nähdään Orionissa sunnuntaina 10.9. klo 16. Näytös sai ensi-iltansa keväällä Loud Silents -festivaalilla.

Kehnoa kauhua ja Minna Canthia

Halloweenia vietetään Orionissa la 28.10. maailman huonoimpien joukkoon äänestetyllä kauhuelokuvalla Creeping Terror (1964). Mitä tapahtuu, kun aurinkoista kalifornialaiskaupunkia terrorisoivat, räsymatoilta näyttävät avaruushirviöt saavat vastaan urhean seriffin ja idealistisen tiedemiehen? Pelastuuko maailma? Esityksessä elokuvalle tehdään uusi, elävä ääniraita. Sen livedubbaa suomeksi Marko Pyhähuhta ja säestää thereminillä ja syntikoilla Nasu Viljanmaa. Elokuvan jälkeen ilta jatkuu Klub Kalman Halloween-klubilla Dubrovnikissa.

Minna Canthin näytelmiin perustuvat elokuvat Sylvi (1913) ja Anna-Liisa (1922) esitetään su 26.11. ainutlaatuisessa pianokonsertissa, jossa elokuvan säestävät improvisoiden pianistit Suvi Sistonen ja Anu Rautakoski. Elokuvat alustaa tietokirjailija Minna Maijala.