KINO REGINA kruunaa Oodin

Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) uusi elokuvateatteri saa nimekseen Kino Regina.

Tammikuussa 2019 Oodissa toimintansa aloittavan teatterin nimi on kunnianosoitus suomalaisen elokuvan valovoimaisimpiin kuuluvalle tähdelle Regina Linnanheimolle (1915-1995), jonka vaikutus näkyi vahvasti paitsi kameran edessä myös sen takana.

Näyttelijä ja käsikirjoittaja Regina Linnanheimo aloitti elokuvauransa 1930-luvulla Valentin Vaalan komedioissa ja Teuvo Tulion melodraamoissa. Seuraavalla vuosikymmenellä hänestä tuli suurten kotimaisten elokuvastudioiden, Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin, rakastettu kassamagneetti, jolle ennustettiin myös kansainvälistä menestystä. 1940-luvun puolivälissä Linnanheimon ja Tulion yhteistyö tiivistyi entisestään huipentuen valtavirrasta poikkeaviin intohimodraamoihin, joissa näyttelijän vahvasti eläytyvä, kokonaisvaltainen ilmaisu pääsi todellisiin oikeuksiinsa. Kino Regina muodostaakin mitä luontevimman parin KAVIn Sörnäisten elokuvateatterille Kino Tuliolle.

Kino Regina on monikasvoisen muusansa tavoin Helsingin keskustan urbaani kuningatar (regina, lat. kuningatar), joka tervehtii Mannerheimintien toisella puolen hallitsevaa ’kuningasta’, Bio Rexiä. Kino Regina on suunniteltu elokuva-arkiston cinemateekin vaativiin tarpeisiin: modernin elokuvateatteritekniikan lisäksi teatterissa on mahdollista esittää perinteistä filmiä parhaalla mahdollisella tavalla sen kaikissa muodoissa. Uutuutena KAVI saa käyttöönsä 70 mm:n elokuvatekniikan ja täysimittaisen cinemascope-formaatin.

Elokuvateatterin ohjelmisto tulee seurailemaan KAVIn esitystoiminnan jo vakiintuneita pääperiaatteita. Esille pääsevät entiseen tapaan niin elokuvahistorian keskeiset teokset kuin harvinaisuudet populaarikulttuuria unohtamatta. Suurelle yleisölle tarjotaan nykyelokuvaa, arthousea ja kulttiklassikoita – myös yhteistyössä festivaalien kanssa. Keskeisen aseman saavat yhteisöllisyys ja tapahtumallisuus.

Kino Regina on oma selkeä kokonaisuutensa keskustakirjastossa ja eroaa Oodin muusta tarjonnasta. KAVI toivottaa yhtälailla cinefiilit kuin Oodin asiakkaat tervetulleiksi parhaiden elokuvien pariin.

**

Lisätietoja:

Kirsi Raitaranta, KAVI, apulaisjohtaja, kirsi.raitaranta@kavi.fi, 02953 38106

Outi Heiskanen, KAVI, viestintäpäällikko, outi.heiskanen@kavi.fi, 02953 38116