Kansainvälisesti palkittua kreikkalaista nykyelokuvaa Orionissa

2000-luvun talouskriisin katveessa kreikkalaisessa elokuvassa puhalsivat uudet tuulet, jota on sittemmin kuvattu nimityksillä Kreikan uusi aalto ja viisto kreikkalainen elokuva. Keskeisimmät tekijät, ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottajat Athina Rachel Tsangari ja Yorgos Lanthimos ovat esillä elokuvateatteri Orionissa tammikuulta maaliskuulle.

Athina Rachel Tsangari (s. 1966) päätyi 19-vuotiaana opiskelemaan Texasiin, keskelle orastavaa Austinin indie-elokuvan boomia. 12 vuotta myöhemmin hän palasi kotimaahansa keskelle Kreikan talouskriisiä, ja hänet värvättiin tekemään Ateenan olympialaisten avajais- ja loppuseremonioiden visualisointi. Tsangarin esikoiselokuva The Slow Business of Going (2000) on hänen lopputyönsä Teksasin yliopistoon.

Venetsian elokuvajuhlilla palkitussa, omalaatuisessa komediassa Attenberg (2010) päähenkilönä on nuori nainen (nouseva tähti Ariane Labed), joka kammoaa ihmissuhteita mutta viihtyy kotona Sir Attenborough’n luonto-ohjelmien parissa. Tsangarin kolmas ohjaus Chevalier (2015), hyväntuulinen satiiri miehisestä kilpailuvietistä, nähtiin viime syksynä mm. Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla.

Yorgos Lanthimoksen (s. 1973) elokuvia luonnehtivat tiukat, kulloisestakin aiheesta kumpuavat rajoitteet. Läpimurto oli omintakeinen Kinetta (2005). Pikkusaaren hektinen lomakausi on ohi ja autioituneen saaren paikallispoliisi ja valokuvaaja luovat naisiin kohdistuvien rikosten sarjan. Festivaalimenestyksessä Dogtooth (2009) rikkaan teollisuuspampun eristetystä kartanosta pääsee ulos vain isä. Lapset kasvavat ankarien ja outojen sääntöjen puristuksessa.

Absurdi huumori kukkii myös elokuvassa Alps (2011). Joukko ihmisiä – ensihoitaja, sairaanhoitaja, voimistelija ja hänen valmentajansa – kiertää hautajaisista toiseen. Ryhmäläiset muuntautuvat kuolleiksi henkilöiksi lievittääkseen läheisten kokemaa menestystä. Kilpailu ja oudot säännöt hallitsevat The Lobsteria (2015), joka voitti juryn palkinnon Cannesin kilpasarjassa ja sai Suomessakin teatterilevityksen syksyllä 2016. Lähitulevaisuudessa sinkut joutavat koulutusleirille, jolla heillä on 45 päivää aikaa löytää partneri.

Kreikan uusi aalto
Elokuvateatteri Orion, Eerikinkatu 15, Helsinki
11.1.–3.3.2017