Helsingin Juhlaviikkojen ohjelmisto on julkaistu! KAVI mukana Cate Blanchett-sarjalla, Kinokonsertti Finlandialla ja lastenohjelmistolla

Kinokonsertti Finlandiassa juhlitaan suomalaisen elokuvan ja klassisen musiikin historiaa. Näyttelijäntyön juhlaa nähdään Cate Blanchett -sarjassa, ja lastenelokuvat tarjoavat kulttuurikokemuksia myös perheen pienimmille.

CATE BLANCHETT

Juhlaviikkojen syksy on sävykkään näyttelijäntyön juhlaa – niin Taidehallissa kuin Elokuvateatteri Orionissa. Australialainen Cate Blanchett (s. 1969) on nykyhetken kunnianhimoisimpia näyttelijöitä. Orionissa nähtävä Blanchett-elokuvien sarja tarjoilee tähden monipuolisen uran huippuhetkiä lähes 20 vuoden ajalta.

Nimirooli kaikkien aikojen arvostetuimpiin brittielokuviin kuuluvassa Elizabethissa (1998) oli Blanchettin läpimurto kansainväliseen tietoisuuteen. Tom Tykwerin Taivaassa (2001), joka perustuu mestariohjaaja Krzysztof Kieślowskin filmaamattomaksi jääneeseen käsikirjoitukseen, Blanchett tulkitsee radikaaleihin toimiin ryhtyvää opettajaa. Todd Haynesin I’m Not There -elämänkertaelokuvassa (2007) hän kanavoi Bob Dylania sukupuolirajat vaivatta ylittäen.

Blanchettin juhlituimpiin näyttelijänsuorituksiin kuulunevat Oscarilla palkitut roolit Katherine Hepburnina Martin Scorsesen Lentäjässä (2004), hermoromahduksen partaalle murenevana hienostorouvana Woody Allenin Blue Jasminessa (2013) sekä huikea nimirooli niin ikään Todd Haynesin Carolissa (2015).

Liput tulevat myyntiin ja tarkemmat päivämäärät julkaistaan 3.5.2017.

KINOKONSERTTI FINLANDIA
RSO & KALLE KUUSAVA

Musiikkitalossa juhlitaan Suomi 100 -juhlavuotta säkenöivästi kotimaista elokuvahistoriaa ja rakastetuimpien suomalaisten säveltäjien klassikkoteoksia esiin nostavan Kinokonsertti Finlandian seurassa.

Dokumenttielokuva Finlandia (1922) oli Suomen itsenäisyyden viisivuotiselokuva ja Erkki Karun johtaman Suomi-Filmi -yhtiön mykän kauden suurhanke, joka valmistettiin Ulkoministeriön tilauksesta. Sitä levitettiin laajasti ja suurella menestyksellä ulkomailla, ja se saattaa yhä olla eniten ulkomailla esitetty suomalainen elokuva. Merkkiteosta ei ole nähty alkuperäisessä muodossaan 1920-luvun jälkeen, mutta monet sen kuvat ovat tunnettuja yhteydestään irrotettuina.

Elokuvan on rekostruoinut ja restauroinut digitaalisesti Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Sen musiikkiraidan kappaleet edustavat senhetkisen suomalaisen klassisen musiikin kuuluisimpia teemoja sekä kansallisromanttisesti sovitettuja kansanlauluja. Mukana ovat mm. Erkki Melartinin Menuetti ja Prinsessa Ruusunen, Toivo Kuulan Elegia, Pirunpolska ja Häämarssi, Heikki Klemettin Menuetti, Heino Kasken Nocturno, Oskar Merikannon Valse lente, Suomalainen polska ja Merellä, Armas Järnefeltin Kehtolaulu ja Jean Sibeliuksen Pelléas ja Mélisande sekä huipennuksena tietenkin Finlandia.

Max Hauswaldin vuonna 1922 elokuvaan laatiman musiikkikompilaation on sovittanut Yrjö Hjelt. Kinokonsertissa Radion sinfoniaorkesteria johtaa Kalle Kuusava

Pe 1.9. klo 19
Musiikkitalo, Konserttisali
Liput käsittelykuluineen alk. 28–38 € / 28 €
Osta liput.

ORIONIN LASTENELOKUVAT JUHLAVIIKOILLA

Elokuvateatteri Orionissa lumoudutaan jälleen loistavista lastenelokuvista, jotka sopivat aikuisempaankin makuun. Luvassa on uutta animaatiota, vanhoja klassikoita ja mukaansatempaavaa sing along -iloa.

Pikku Ilona ja hänen karitsansa 20.8.
Mika Waltarin käsikirjoituksen pohjalta valmistunut elokuva alkaa Neuvostoliiton suurhyökkäyksestä Kannaksella vuonna 1944. Pieni karjalaistyttö Ilona jää orvoksi mutta onnistuu pelastamaan kainaloonsa karitsan. Evakoksi jäänyt Ilona kokee monia vaiheita mutta hän pitää aina hyvää huolta karitsasta. Jorma Nortimon ohjaaman elokuvan pääosan esittäjäksi saatiin ”Savon satutyttö”, 9-vuotias kuopiolainen Riitta Hämäläinen.

Meren laulu 27.8.
Tomm Mooren ohjaama irlantilainen animaatio Meren laulu (Song of the Sea / Amhrán na Mara, 2014) on tehty käsin piirtämällä. Se kertoo 10-vuotiaasta Ben-pojasta, joka saa selville, että hänen mykkä sisarensa Saoirse on tarunomainen selkie, jonka tehtävä on vapauttaa keijukaisia kelttiläisen Macha-jumalattaren pauloista.

Elokuvaan liittyy animaation kokeilupaja yhteistyössä Kulttuurikeskus Vernissan kanssa.

Sing along: Sound of Music – laulava Trappin perhe 3.9.
Kun natsit saapuvat Itävaltaan vuonna 1938, laulava Trappin perhe joutuu jättämään kotiinsa ja lähtemään maanpakoon. Alppimaisemissa Rodgers & Hammersteinin mukaansatempaavia lauluja lapsikatraalle opettaa tietenkin Julie Andrews. Ulkoa sanoja ei tarvitse osata – Sound of Music (1965) -elokuvan sing-along-näytöksessä laulujen sanat heijastetaan valkokankaalle.

 

Liput Orionin juhlaviikkojen näytöksiin tulevat myyntiin 3.5., jolloin julkaistaan myös elokuvien tarkemmat esitysajat.
Liput Kinokonsertti Finlandiaan ovat jo myynnissä Ticketmasterin sivuilla.