Harvoin nähty elokuvahelmi Pariisin lapsi Orionissa 27.10. ja 2.11.

Kunnioitamme 120-vuotiasta elokuvaa ja Ranskan cinemateekin legendaarisen johtajan Henri Langlois’n satavuotismuistoa esittämällä Léonce Perret’n elokuvan Pariisin lapsi (L’Enfant de Paris, 1913).

Henri Langlois oli elokuvataiteen esitaistelija jolle filmien säilyttäminen ja esittäminen merkitsi elokuvan tulevaisuuden mahdollistamista. Vahvana ja ristiriitaisenakin hahmona Langlois toimi suunnannäyttäjänä kaikille maailman elokuva-arkistoille. Hänen kaltaistensa pioneerien ansiosta voimme nauttia elokuvista koko taiteenlajin 120-vuotisen historian varrelta.

Ohjaaja Léonce Perret oli Belle Époquen valon ja varjon mestari. Vuosina 1910-1916 Perret ohjasi Gaumontille lähes 350 elokuvaa. Henri Langlois’n mielestä Perret oli yksi valkokankaan alkuaikojen mestareista. Pariisin lapsi (L’Enfant de Paris, 1913) on yksi Ranskan ensimmäisiä pitkiä elokuvia ja sekä teknisesti että kerronnallisesti paljon aikaansa edellä. Marokon valloituksesta innoituksensa saanut, upeasti lavastettu orpotytön tarina oli syntyaikanaan tapaus sujuvan kerronnan, luonnollisen näyttelemisen ja liikkuvan kameran käytössä.

Yhteistyössä: La Cinémathèque française, 125-vuotias Cercle Franco-Finlandais de Helsinki / Helsingin ranskalais-suomalainen yhdistys

Pariisin lapsi (L’Enfant de Paris), Ranska 1913
Ohjaaja: Léonce Perret
Henkilöt:  Maurice Lagrenée, Louis Leubas, Suzanne Privat
Tekstitykset: suom. tekstit (E)
Ikäraja: S
Kesto: 118 min

Esitykset Orionissa to 27.10. klo 19:30 & ma 2.11. klo 19
piano Joonas Raninen