Duo Pidätetyt Tunteet loihtii säestyksen Mélièsin fantastisiin tarinoihin

Georges Mélièsin mykkäelokuvat heräävät henkiin Pirkko Kontkasen ja Heli Alkun musiikin voimasta. Koko perheen Kinokonsertti Orionissa sunnuntaina 1.11.

Mélièsin fantastiset tarinat -kinokonsertti on ensimmäinen yhteinen elokuvamusiikkiprojekti duo Pidätetyille Tunteille. Pidätetyt Tunteet eli Pirkko Kontkanen ja Heli Alku eivät kuitenkaan ole tarttumassa instrumentteihin ensimmäistä kertaa: Kontkanen on uransa varrella soittanut yli 200 levyllä ja eri kokoonpanoissa, Alku on opettajan työnsä lisäksi säveltänyt sekä sanoittanut omaa musiikkia. Elokuvasäestäminenkin on Kontkaselle tullut tutuksi. Viulistia on kuultu mm. Anssi Tikanmäen filmiorkesterissa ja sitä kautta Aki Kaurismäen Juha-mykkäelokuvan ääniraidalla.
”Elokuvat ovat kiehtoneet minua aina”, Kontkanen kertoo. ”Mykkäelokuvista olen tamperelaisena saanut nauttia Tampereen elokuvajuhlien aikaan.”

Elokuvavelho Mélièsin elokuvat tarjoavat paljon materiaalia musiikintekijälle. Georges Méliès, ”elokuvan toinen isä” tunnetaan mielikuvituksellisista mykkäelokuvista, kuuluisimpana Matka kuuhun vuodelta 1902. Siinä missä Lumièren veljekset taltioivat ympäröivää maailmaa dokumentaristisella otteella, Méliès loihti valkokankaalle satumaailman keijuineen ja kuulentoineen. Méliès kehitti elokuvan kerrontaa, leikkausta sekä trikkikuvia. Monet Mélièsin elokuvista väritettiin käsin. Kinokonsertissa nähtävät elokuvat ovat yhtä lukuun ottamatta väritettyjä.
"Mélièsin elokuvamaailma on rikas, äärimmäisen mielenkiintoinen sekä mielikuvitusta ruokkiva" innostuu Kontkanen. "Kaiken lisäksi hänen elokuvissaan on samankaltaista naivistista otetta kuin meidän musiikissamme. Senkin vuoksi tätä projektia on ollut äärettömän kiehtovaa tehdä."
Yleisölle avoimen kinokonsertin lisäksi Pidätetyt Tunteet säestävät Mélièsin elokuvia koululaisnäytöksessä. Koululaisnäytökset ovat osa KAVIn elokuvakasvatustyötä.

Heli AlkuVaikka Pidätettyjen Tunteiden kokoonpanossa on vain kaksi soittajaa, instrumenttivalikoima on laaja: Mélièsin elokuvia säestäessä Kontkanen ja Alku soittavat vuoroin viulua, pianoa, kitaraa, ukulelea sekä kellopeliä. Lisäksi molemmat laulavat. "Sävellämme itse oman musiikkimme, niin myös Mélièsin elokuvien kohdalla" Kontkanen kertoo.
"Sävellysprosessin aikana katsoimme ensin elokuvat ja ideoimme. Sitten kokeilimme ja harjoittelimme. Lähdimme tekemään säestystä näihin elokuviin osin jo olemassa olevaa materiaalia käyttäen mutta myös uutta säveltäen. Kinokonsertin lähestyessä syntyneet ajatukset on saatava treenattua ja viilattua konkreettiseksi äänimaailmaksi."

Pidätettyjen Tunteiden musiikki ei vain kommentoi elokuvien tapahtumia, vaan luo uusia ulottuvuuksia katsomiskokemukseen.
"Emme halunneet soittaa musiikkia yksi yhteen elokuvien tapahtumien kanssa" Kontkanen kertoo. "Halusimme mukaan myös tunnetiloja, joita jokainen Mélièsin elokuva herättää. Musiikin kautta elokuvien tunnemaailma ikään kuin herää henkiin."
Tunnemaailman tavoittaminen on muusikolle keino saavuttaa katsoja.
"Tutuistakin, moneen kertaan nähdyistä elokuvista saa aina uuden kokemuksen, kun musiikki on uutta ja tuoretta," Kontkanen toteaa.
"Pidätetyt Tunteet kiittää ja kumartaa tästä huimasta matkasta ja mahdollisuudesta!"

Kinokonsertti Mélièsin fantastiset tarinat, su 1.11.
Ranska 1903-1910
Konsertissa esitetään elokuvat: Hiidenpata (Le Chaudron infernal, 1903, väri, 2 min), Mahdoton matka (Le Voyage à travers l'impossible, 1904, väri, 18 min), Noita-akka (La Fée carabosse, 1906, väri, 11 min), Paholaisen 400 kujetta (Les quatre cents farces du Diable, 1906, mv, 15 min), Pirullinen vuokralainen (Le Locataire diabolique, 1910, väri, 7 min)
Kesto yht. 53 min
Sopii yli 5-vuotiaille
Elokuvateatteri Orion
liput 12 / 10 / 5 €

Duo Pidätetyt Tunteet Facebookissa