Leikearkisto
Elokuvaa käsittelevää päivä- ja aikakauslehtikirjoittelua sadan vuoden ajalta
Leikeaineisto on keskeinen lähde elokuvaa tutkittaessa. Sen avulla on mahdollista selvittää, miten elokuvaan on suhtauduttu eri aikoina ja mikä on ollut elokuvan merkitys julkisuudessa ja yhteiskunnassa yleensä.
Jokainen Suomessa elokuvateatterissa ensi-illan saanut tai elokuva-arkistossa esitetty elokuva saa oman leikekansion.
Elokuvakohtaisiin leikekansioihin on kerätty ko. elokuvaan liittyvien henkilöiden haastatteluja, artikkeleita elokuvan valmistumisesta sekä sen saamasta vastaanotosta (ensi-ilta-arvostelut, televisioesitykset, osallistuminen festivaaleille jne.).

Ulkomaisia elokuvakansioita on noin 26 000 ja kotimaisia elokuvakansioita noin 2 800.
Leikearkistoon on koottu aineistoa myös elokuva-alan toimijoista: ohjaajista, näyttelijöistä, lavastajista, käsikirjoittajista ja niin edelleen. Henkilökansiot sisältävät haastatteluja, biografioita, filmografioita jne. Ulkomaisia henkilökansioita on noin 9 500 ja kotimaisia henkilökansioita yli 3 750 henkilöstä. Myös elokuvien historiallisista kohdehenkilöistä (esimerkiksi Sibelius, Hitler) ja fiktiivisistä hahmoista (esim. Batman, James Bond, Pekka Puupää) on leikekansioita.
Leikeaineistoa on myös kotimaisista televisiosarjoista ja -elokuvista.
Leikearkistoon on kerätty leikkeitä myös aiheen mukaan: mm. elokuvapalkinnoista, tuotantoyhtiöistä, elokuvan valmistamiseen liittyvistä tekijöistä (esimerkiksi käsikirjoitus, lavastus, musiikki), elokuvan suhteesta erilaisiin yhteiskunnallisiin ilmiöihin (esim. ammatit ja elokuva, nainen ja elokuva, uskonto ja elokuva), elokuvateatteritoiminnasta, elokuvasensuurista, elokuvan lajeista, elokuvafestivaaleista sekä eri maiden elokuvatuotannosta. Aiheenmukaisista leikekansioista (856 eri aihetta) on saatavilla erillinen hakemisto.
Leikearkistoa varten seurataan jatkuvasti 14 päivälehteä ja useaa aikakauslehteä.
Leikearkisto karttuu lisäksi muun muuassa tuotantoyhtiöiden, levittäjien sekä yksityishenkilöiden tekemistä talletuksista. Näistä suurimpia ovat Suomen elokuvasäätiön kokoelma (1970-1995) sekä Mainostelevisio/MTV Oy:n kokoelma (1957-1998), joista viime mainittu on KAVIn radio- ja televisioarkiston hallinnassa.
Leikeaineistoa voi tutkia kirjaston lukusalissa ja lehtileikkeistä voi ottaa kopioita (0,30 euroa/valotus).