Arkistojen Päivän (14.11.) työryhmä, joka toimii myös vuoden arkistoteon valintaraatina, on nimennyt Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) joulukuussa 2019 uudistetun Elonet-palvelun Vuoden 2020 Arkistoteoksi.

Yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattua Elonet-ilmaispalvelua kehitetään edelleen, mutta se on jo nyt merkittävä kulttuuriteko.”

Raati toteaa perusteluissaan myös, että Elonetin ”aineiston erityinen luonne tekee siitä haastavan arkistoitavan ja hallinnoitavan. Palvelu on kuitenkin onnistunut ratkaisemaan käytettävyyden ja saatavuuden ongelman, joka on usein arkistojen kompastuskiviä. Tässä yhteydessä on myös mainittava Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ennakoiva ote elokuvien digitointien osalta, mikä mahdollistaa niiden edelleen esittämisen valkokankaalla tekniikan muututtua. Vuosikymmenten filmografisten tietojen keräämis- ja kirjoittamistyö yhdistyy korkealaatuisiin digitointeihin ja restaurointeihin”.

Palkitsemisperusteet löytyvät kokonaisuudessaan täältä.

Vuoden Arkistoteko julkistettiin perjantaina 30.10.2020 Arkistoyhdistyksen syysseminaarissa, joka tällä kertaa pidettiin etänä.