Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) suoratoistopalvelu Elonet palvelee kotimaisen elokuvan ystäviä nyt entistäkin tehokkaammin. Uusi Elonet+ mahdollistaa palvelun sujuvan katselun yhtä lailla televisioruudun, mobiililaitteen kuin verkkosivun kautta.

KAVIn ja suomalaisen Icareus Oy:n yhteistyönä toteuttama Elonet+ on julkaistu mobiilisovelluksena (iOS, Android), tv-sovelluksena (AppleTV) ja verkkosivuna osoitteessa elonetplus.fi. Lähiaikoina palvelu on saatavilla myös muille tv-alustoille (Samsung, LG, AndroidTV).

Neljä sataa pitkää elokuvaa, lähes 3 000 lyhytelokuvaa – Elonetin julkaisuissa riittää katseltavaa, ja uutta sisältöä ilmestyy palveluun jatkuvasti. Vuoden 2024 alussa Elonet+ tarjoaa mm. tv-sarjat Talvisota (restauroitu versio), Akallinen mies sekä Vääpeli Körmy ja marsalkan sauva. Pitkistä elokuvista julkaistaan Suomen Filmiteollisuus Oy:n draamat Kuu on vaarallinen (1961), Pieni luutatyttö (1958) ja Onni etsii asuntoa (1955).

Kuten tähänkin asti, myös Elonet+ on käyttäjilleen ilmainen palvelu.*

Taustaa

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) on opetus- ja kulttuuriministeriön alainen valtion virasto. KAVIn lakisääteisiin tehtäviin kuuluvat elokuvien ja televisio- ja radio-ohjelmien säilyttäminen sekä niihin liittyvä tutkimus, audiovisuaalisen kulttuurin edistäminen, kuvaohjelmien tarjoamisen valvonta ja mediakasvatuksen edistäminen.

Elonet+:ssa on katsottavissa KAVIn omistamat pitkät elokuvat. Elokuvien digitointityö jatkuu ja Elonetin kokoelma karttuu jatkuvasti. Elonetin kehittämistä jatketaan myös filmografisena tietokantana. KAVIn omistuksessa on kaikkiaan noin 450 kotimaista pitkää elokuvaa. Kyseinen luku on vajaa kolmannes kaikista Suomessa tuotetuista kokoillan elokuvista. Leijonanosan näistä teoksista kattavat Suomen Filmiteollisuuden ja Suomi-Filmin elokuvat, Teuvo Tulion pitkät elokuvat sekä Fenno-Filmin ja National-filmin koko tuotannot.

Pitkien elokuvien lisäksi Elonet sisältää tv-ohjelmia ja tuhansia mainos-, dokumentti- ja lyhytelokuvia sekä muita filmikatkelmia yli sadan vuoden ajalta. Myös kaikki sota-ajan uutiskatsaukset ja Finlandia-katsaukset ovat vapaasti katseltavissa.

*) Elonet on yksityishenkilöille sekä kulttuuri- ja opetuskäyttöön suunnattu ilmaispalvelu. Elokuvia saa esittää vapaasti ei-kaupallisissa tarkoituksissa, ellei toisin mainita. Esimerkiksi elokuvien esittäminen kouluissa, kirjastoissa ja muissa maksuttomissa yleisötilaisuuksissa on sallittua.Elonetin sisältöjä ei saa käyttää kaupallisiin tarkoituksiin ilman Kansallisen audiovisuaalisen instituutin lupaa. Uudelleenkäyttö ja muokkaaminen on luvanvaraista.

KAVIn yhteistyökumppani Icareus Oy on vuonna 2001 perustettu suomalainen videopilvipalveluihin erikoistunut yritys. Lue lisää:  https://www.icareus.fi

Lisätietoja: 
Elokuvakokoelmat ja esitysoikeudet: tommi.partanen(at)kavi.fi
Tekninen toteutus: pekka.tahtinen(at)kavi.fi