Valtakunnallista Koulujen elokuvaviikkoa vietettiin tänä vuonna 4.-10.10.2021, ja siihen osallistui noin satatuhatta lasta ja nuorta lähes 250 eri paikkakunnalla ympäri Suomea. Pelkästään Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) Elokuvapolku-palvelussa katsojia oli elokuvaviikon aikana Yli 51 000. Elokuvapolun suosituin oli Johanna Vuoksenmaan Onni von Sopanen, jonka näki viikon aikana yli 21 000 koululaista.

Oulun lastenkulttuurikeskuksessa toimivan Valveen elokuvakoulun koordinoima elokuvaviikko järjestettiin nyt seitsemättä kertaa. Vuosien varrella kouluissa on tutustuttu elokuvakerrontaan, tehty omia elokuvia ja järjestetty näytöksiä paikallisissa elokuvateattereissa. Suurin osa katseluista tapahtuu Elokuvapolulla suoratoistona luokkahuoneissa.

Elokuvapolun elokuvat ovat katsottavissa koululuokissa vielä teemaviikon jälkeenkin, poikkeuksena vain Espoo Cinéltä tilattava Vieraskentällä (ks. tarkemmin www.juniorcine.fi/2021/fi/wrap-elokuvat).

Elokuvapolku tarjoaa elokuvaelämyksiä kaikille luokka-asteille

Koulujen elokuvaviikolla nähdyt Elokuvapolun elokuvat jäävät palveluun vapaasti katsottavaksi. Esipolulta löytyy varhaiskasvatuksen, esiopetukseen ja osittain myös alkuopetukseen sopivia lyhytanimaatioita, jotka sopivat pituudeltaan, teemoiltaan ja sisällöltään varhaiskasvatuksen arkeen. Palvelusta löytyy mm. Tini Sauvon ja Liisa Helmisen Jussi-palkittu animaatio Minulla on tiikeri (1979) sekä ystävyyden ja yhdessä jakamisen teemoja käsittelevä Myyrän aarre (2001). Koulukinon oppimateriaali on suunnattu varhaiskasvatuksen käyttöön.

Alapolun sisältöuutuuksina on mm. maorikirjailija Witi Ihimaeran samannimiseen romaaniin perustuva Niki Caron ohjaama Valasratsastaja (2002), jonka oppimateriaalin tehtävät on suunniteltu 4.-6. luokille, mutta sopivat osin myös yläkouluille. Kotimaista elokuvaa edustaa Johanna Vuoksenmaan ohjaama, hyväntuulinen elokuva Onni von Sopanen (2006). Koulukinon oppimateriaali on suunnattu 4.-6. luokille.

Yläpolku tarjoaa kotimaisia klassikoita yläasteikäisille ja toisen asteen oppilaille. Palvelussa on katsottavissa mm. Mikko Niskasen 1960-lukulainen nuorisoelokuva Käpy selän alla (1966), joka kuvaa neljän kaupunkilaisnuoren kesäistä telttaretkeä ja aikansa nuorison asenteita. Koulukinon oppimateriaali on suunnattu lukiolaisille sekä muille toisen asteen oppilaitoksille ja soveltuvin osin 8.-9. luokille. Samoille luokka-asteille on myös suunnattu mm. kauhufantasian lajityyppiin lukeutuvan Valkoisen peuran (1952) opetusmateriaali.

Elokuvapolku on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) nettipalvelu, joka tukee kouluissa tehtävää elokuvakasvatusta sekä kulttuuri- ja taidekasvatusta tarjoamalla katsottaviksi ilmaisia elokuvia ja elokuvanäytteitä opetuskäyttöön. Keväällä 2021 Elokuvapolkua on täydennetty ja päivitetty tukemaan paremmin myös Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman mukaisia lasten ja nuorten medialukutaitojen tavoitteita. Palvelu on maksuton eikä se vaadi kirjautumista.

Lisätiedot:

Outi Heiskanen
Viestintäpäällikkö
Kansallinen audiovisuaalinen instituutti
outi.heiskanen@kavi.fi