Kaikille kouluille avointa Koulujen elokuvaviikkoa vietetään jälleen valtakunnallisesti 4.–10.10.2021! Viikon aikana kouluille tarjotaan mieleenpainuvia elokuvaelämyksiä, kaikkiin eri oppiaineisiin suunniteltuja kamerakynätehtäviä sekä konkreettisia ohjeistuksia elokuvan tekemiseen omassa luokassa. Verkon kautta järjestettävään elokuvaviikkoon voi osallistua monella tavalla ja omaan opetukseen voi valita sopivat tehtävät. Kaikki sisällöt ovat maksuttomia.

Elokuvien maailmaan tutustutaan tutkimalla, kokemalla ja tekemällä itse

Yksi tärkeä osa elokuvaviikkoa on tutustua elokuvien maailmaan katsomalla elokuvia eli kokemalla ne. KAVIn Elokuvapolun sisällöt ja varhaiskasvatuksen uusi Esipolku ovat keskeisesti esillä viikon elokuvatarjonnassa. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmille on tarjolla muun muassa rohkeutta ja onnea käsittelevät animaatiot Minulla on tiikeri (1979, 16 min) ja Myyrän aarre (2001, 10 min).

Alakouluille sopivissa elokuvissa tarkastellaan muun muassa lapsuutta ja identiteetin muotoutumista uudemman kotimaisen dokumenttielokuvan Palnan tyttäret (Suomi 2007, 69 min) sekä fiktioelokuvan Onni von Sopanen (2006, 94 min) kautta. Kotimaista klassikkoelokuvista katsottavissa on suosikkielokuvia kuten Mika Waltarin tarinaan perustuva Pikku Ilona ja hänen karitsansa (1975, 93 min) sekä hulvattomia Pekka ja Pätkä -elokuvia

Sekä ala- että yläkouluikäiset pääsevät katsomaan Elokuvapolun uuden helmen, uusiseelantilaisen Valasratsastajan (2002, 103 min). Vanhemmille on myös tarjolla kotimaisia elokuvia kuten Mikko Niskasen ohjaama Pojat (1962, 104 min) sekä Käpy selän alla (1966, 89 min), Mika Waltarin salapoliisiromaaniin pohjautuva Komissario Palmun erehdys (1960, 103 min) ja kauhufantasian lajityyppiä edustava Valkoinen peura (1952, 74 min).

Elokuvantekijän virtuaalivierailu kaikkiin yläkouluihin

Tiistaina 5.10. klo 10.15–11.00 elokuvaviikko tuo yläkouluihinelokuvantekijöiden kouluvierailun livestriiminä! Koulujen elokuvaviikon suojelija sekä nuortensarjojen spesialisti Teemu Nikki sekä Nörtti: Dragonslayer666 -sarjasta julkisuuteen noussut näyttelijälahjakkuus Samuel Kujala vastailevat yleisön esittämiin kysymyksiin livenä. Vierailijoille voi lähettää etukäteen kysymyksiä verkkolomakkeen kautta. Livestriimi tallennetaan ja tallenne jää katsottavaksi elokuvaviikon verkkosivuille.

Elokuvapolun sisällöt saatavilla ympäri vuoden

Osa elokuvaviikon elokuvista on katsottavissa vain viikon ajan, ja opettajan tulee tilata katsomista varten salasana. Salasanalomake ja tarkemmat esitystiedot löytyvät jokaisen elokuvan yhteydestä. Elokuvapolku on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) nettipalvelu, joka tarjoaa elokuvia ja opetusmateriaalia kouluissa tehtävän elokuva-, kulttuuri- ja taidekasvatuksen tueksi ympäri vuoden. Keväällä 2021 Elokuvapolkua on täydennetty tukemaan entistä paremmin myös Uudet lukutaidot -kehittämisohjelman mukaisia lasten ja nuorten medialukutaitojen tavoitteita.